Kako oživeti neproduktivan dan na poslu?

18/01/2016 12:17

Kako oživeti neproduktivan dan na poslu?

Koliko god da volite svoj posao i dobro ga radite, postoje dani kada jednostavno ne možete da se skoncentrišete ili ste u čudnom raspoloženju pa vam jednostavno ništa ne ide od ruke.

Takvi dani deluju kao da se nikada neće završiti, a i sami vidite da su u potpunosti neproduktivni, pa se još više osećate bezvredno. Ukoliko želite da ovakvi dani prođu što bolje ili barem što pre, potrebno je imati dobru back-up taktiku, a ovo su samo neke od njih:

Slatki kutak u kancelariji

Ako u toku dana više sati sedite za svojim radnim stolom u kancelariji ili vam se posao i svodi na to u potpunosti, vremenom će doći do zasićenja, a ta ustajalost će vas koštati koncentracije i motivacije.

Ono što provereno podiže raspoloženje i daje energiju jesu slatkiši. Potrudite se da u svojoj fioci uvek imate neke slatkiše – najbolje bi bilo neke sa žitaricama jer će one, pored šećera u čokoladi, najbolje da deluju na vaše raspoloženje.

Pauza za ćaskanje

Neretko se dešava da sa kolegama u kancelariji ništa i ne progovorite ceo dan. Upravo je sada pravi trenutak da proćaskate – kako biste sebi skratili vreme koje ne prolazi – a možda će vas kolega baš inspirisati na rad ili motivisati da nastavite tamo gde ste zapeli.

Kroz neformalni razgovor možete popraviti svoje raspoloženje, a samim tim i svoju poslovnu produktivnost.

Promenite mesto sedenja

Uvek sedite na istom mestu? Niste menjali ni stolicu, ni sto, ni pogled od prvog radnog dana na toj poziciji? Sada je vreme da to uradite – ili barem da na kratko napustite svoju teritoriju.

wood-926606_640

Bar na kratko promenite mesto na kom radite

Promena mesta na kom sedite može u potpunosti da promeni način na koji se osećate, videćete druge stvari – pa ćete i razmišljati drugačije. Zato – ukoliko nemate motivaciju ili inspiraciju za rad, jednostavno ste se zaglavili – sada je pravo vreme da uzmete svoj laptop i premestite se na neko drugo mesto – bar dok ne završite taj posao koji ste počeli i nikako da završite.

Na kraju radnog dana – kada se vratite na svoje radno mesto, na kom sedite već duže vreme – opet će vam se učiniti kao da je to neko novo mesto i već sutra nećete imati problema sa neproduktivnošću – bar neko vreme.

Osvrnite se na svoje uspehe

Kada dan počne tako što imate osećaj da obavezama nema kraja i da ih nikada nećete završiti, a pritom produktivnost vam je na nuli, vreme je da promenite način na koji gledate na stvari u svom poslu u tom trenutku.

Umesto što posmatrate nepregledne obaveze koje vas očekuju tog dana – osvrnite se na sve svoje uspehe koje ste postigli u prethodnom periodu. Na ovaj način prisetićete se kako ste zapravo prešli zaista težak put do toga gde ste sada – a ono što vam se jutros činilo preteško – sada će delovati kao lak posao – a produktivnost će opet biti na pravom nivou.

Uživajte u muzici

U pauzama u poslu ili kada obavite jedan zadatak – pustite sebi svoju omiljenu muziku i u tih nekoliko minuta se u potpunosti isključite iz svega što vas okružuje. Uživanjem u muzici opuštamo se i raspoloženje podižemo na novi nivo – što je upravo ono što nam je potrebno u tom trenutku.

Ako vam dan jednostano ne prolazi, a svaki minut vam je kao godina – omiljena pesma će vas ubediti u suprotno. Kada poslušate nešto što baš volite shvatićete da je prošlo vreme a vi to niste ni osetili – kao da ste samo trepnuli.

Sada kada ste shvatili da je vreme relativno i da ne prolazi uvek jednakom brzinom – pomirite se sa tim i nastavite svoj posao. Ako budete u potpunosti posvećeni poslu, kao što ste bili omiljenoj pesmi – vreme će proći neprimetno i veoma brzo.

Ukrasite svoj poslovni prostor

Ako je kancelarija mesto na kom provodite više sati u toku dana – često i više od osam sati – onda bi trebalo da se tu osećate dobro jer je to ipak veliki deo vašeg života. Jednostavno – šašav kancelarijski pribor, lepe saksije za cveće ili ramovi sa vašim slikama biće dovoljno.

desk-1082044_640

Šarenilo će vam podići raspoloženje

Kada gledate na lepe stvari ili lica osoba koje volite – raspoloženje može znatno da se poboljša. Dajte sebi sekund da malo maštate i razmišljate kako biste još mogli ukrasiti ovaj prostor – i već ćete biti bolje.

Šetajte se

Šetnja ne mora da podrazumeva kilometre kroz parke ili nešto slično – dovoljno je samo da ustanete sa stolice na kojoj provodite sate i sate svakog dana. Prošetajte do prodavnice da kupite nešto da se osvežite, uzmite kafu i prošetajte oko zgrade sa kolegom ili nešto slično.

Šetanjem ćete poboljšati cirkulaciju, što ćete dovesti do toga da imate više energije, što je u velikoj meri povezano i sa vašoj koncentracijom na poslu, kao i motivacijom da nešto zaista i uradite.

Odredite ciljeve i nagrade

Ukoliko želite da vam dan na poslu prođe brže i produktivnije ili jednostavno ne želite da se u toku nedelje nađete u situaciji gde ne znate kako da se pokrenete i radite svoj posao kao i obično, onda je za vas ova strategija.

Napravite svake nedelje ciljeve koje smatrate da bi trebalo da postignete i da su realni. Potrudite se da budu dovoljno realistični da se i ostvare, ali ne i prelaki – jer onda niste ništa uradili.

Kada odredite ciljeve koje morate postići – odredite i nagrade za uspešno obavljene zadatke. Bolja motivacija od ovoga ne postoji! Osim toga, nagrada će vas motivisati da svakog dana radite naporno, kako biste bili sigurni da ćete je i zaslužiti. I tako svake nedelje!

18/01/2016 12:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments