Koja je osobina najvažnija prilikom intervjua za posao?

13/06/2016 14:17

Koja je osobina najvažnija prilikom intervjua za posao?

Traženje posla može biti veoma naporan, a često i veoma stresan posao. Koliko god da se trudite – često se desi da vam nešto fali za posao – iskustvo, reference, znanje, veštine…

Međutim, postoji nešto što je važno gotovo koliko i iskustvo u radu, a što prilikom intervjua može da presudi da baš vi budete izabrani za posao, a nije ništa što biste mogli da naučite ili što biste mogli da steknete vremenom. U pitanju je jedna osobina ličnosti!

Iskrenost kao taktika

Prilikom intervjua za posao, dok razgovarate sa potencijalnim budućim nadređenim, može vam kroz glavu prolaziti svakakve misli – pokrenute zbog treme, neizvesnosti i straha od toga da li ćete uspeti ili ne da postignete svoj cilj, a to je – dobijanje posla za koji ste se prijavili.

U tim momentima možda ćete čak i kalkulisati oko odgovora, sa ciljem da se dopadnete poslodavcu. Međutim, koliko god vi govorili ono što bi poslodavac voleo da čuje (odnosno ono što vi mislite da bi voleli) – to vam ne može garantovati posao.

Umesto taktike da odgovarate onako kako mislite da je poželjno odgovoriti, bolje bi bilo da budete iskreni.

Istraživanje pokazuje da je iskrenost jedna od osobina i kvaliteta koje poslodavci poslebno poštuju i vrednuju.

Čak i ako je upitanju nešto što je potpuno irelevantno za posao i radno mesto za koje aplicirate, iskren odgovor može biti presudan. Ovde se radi o psihološkoj teoriji, prema kojoj ljudi više vole poznate od nepoznatih rizika, pa se time vode i poslodavci.

Ako se neki poslodavac dvoumi oko dva radnika potpuno istog obrazovanja, iskustva i veština, verovatnije je da će posao dati onome ko je bio iskreniji i ko je otrkio neku informaciju o svojoj ličnosti, ličnom životu, interesovanjima ili problemima nevezano za posao.

Na ovaj način poslodavac ima osećaj da tu osobu poznaje i da joj je bliža, a samim tim ima i pozitivnije mišljenje, bar kada je u pitanju poslovni odnos. Ovakav odnos pruža osećaj da sa tom osobom uvek mogu biti sigurni da “znaju na čemu su”, što je veoma važno za dobru saradnju.

13/06/2016 14:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments