Budite zadovoljni sobom, nemojte se porediti sa drugima

30/04/2015 15:02

Budite zadovoljni sobom, nemojte se porediti sa drugima

“Uopšte posmatrano, mislim da je poređenje sa drugim ljudima prečica do ličnog nezadovoljstva” – Džek Kenfild

“Žene su tako stroge prema sebi. Ne prepoznajemo sopstvenu lepotu zato što smo preokupirane poređenjem sebe i drugih ljudi” – Keli Ozborn

Jedan od najlakših načina da budete nezadovoljni sobom je da počnete da se upoređujete sa drugima. Lako se možemo naći u iskušenju da uporedimo sebe sa onima koji su postigli više od nas, koji imaju više novca, koji imaju mnogo prijatelja na Fejsbuku i za koje nam se čini da izgledaju bolje od nas.

Kada uhvatite sebe u zavisti zbog nečega što neko drugi ima, kada osetite ljubomoru i zbog toga vam se učini da ste u nezavidnom položaju, to znači da je nastupio momenat negativnog društvenog poređenja.

Ukoliko se ovakvi momenti ustale, to može voditi stresu, nervozi, depresiji i donošenju poražavajućih izbora. Imajte na umu sledeće dve stvari o negativnom upoređivanju sebe sa drugima.

Negativno društveno upoređivanje sadrži elemente narcisizma

Onda kada želimo da izgledamo, budemo ili imamo kao drugi, mi tada zapravo ne želimo sve ono što ima ili čime se odlikuje ta osoba, već samo određeni idealizovan detalj. Naš idealizovan i grandiozan doživljaj druge osobe je narcisistički po prirodi. U stvarnosti su veoma velike šanse da oni sa kojima poredite sebe ni izbliza ne bi mogli da ispune vaša očekivanja, odnosno, ono što vi vidite u njima samo je idealizovana slika. Zato se često dešava da, kad provedete određeno vreme sa idealizovanom osobom, sa svojim herojem, heroinom ili idolom, otkrijete da i oni imaju slabosti, mane, životne prepreke i probleme, baš kao i svi drugi ljudi.

Relativno je lako preći sa idealizovanja na humanizovanje

Možete, na primer, želeti da imate savršenu karijeru i mnogo para, baš kao vaš šef; možete želeti da izgledate podjednako dobro kao vaša prijateljica; možete priželjkivati romantičnu vezu kakvu ima vaša komšinica.

Kada se poredite sa njima, to može učiniti da se osećate manje vrednim, sitnijim. Međutim, ako objektivnije sagledate njihove živote, shvatićete da vaš šef ima zdravstvenih i porodičnih problema, da vašoj prijateljici zapravo nedostaje samopouzdanja, a vaša komšinica je prošla kroz bolan razvod braka i mnogo teških životnih lekcija, pre nego što je našla svoju srodnu dušu.

Kada na ljude gledate iz uravnotežene perspektive, shvatate da se suština ne može zapaziti samo okom. Svi vaši idoli samo su ljudi koji se suočavaju sa istim izazovima, baš kao i vi.

Budizam podseća na četiri stanja koja su uzrok ljudske patnje: rođenje, starenje, bolest i smrt. Niko, ma koliko se on sa strane činio moćnim, uspešnim, bogatim i izuzetnim, ne može pobeći od ovih neminovnosti. Ova stanja su ono što sve nas čini jednakim. Ono što preostaje jesu vrednosti koje naše kratko postojanje čine vrednim pažnje. To su samoprihvatanje, kvalitetne veze s drugim ljudima i smislena životna svrha.

Sve ove vrednosti dolaze iznutra, od nas samih. Nikakvo spoljno dostignuće, privilegije, prava i materijalizam ne mogu vam pomoći da ih dostignete. Za to vam nije potreban društveni status, čin, niti bilo kakva imovina. Nemojte dozvoliti da zapostavite sebe zbog drugih. Otkrijte svoje vrednosti i dozvolite im da sijaju. Biti lep, znači biti svoj. Ne treba drugi da vas prihvataju, važno je da vi prihvatite sebe.

30/04/2015 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments