Od ovoga zavisi uspeh – u bilo kojoj situaciji!

09/03/2016 16:07

Od ovoga zavisi uspeh – u bilo kojoj situaciji!

Svi teže uspehu. Postoje različiti načini da uspemo i različite oblasti u kojima možemo uspeti. Bez obzira na šta ciljate – uspeh uvek zavisi od istih stvari.

Naime, ukoliko želite da uspete – morate znati od čega on zavisi. Koja god da je situacija u pitanju – uspeh zavisi od vas i to od ove tri stvari:

Iskrenost i vera

Zacrtali ste sebi da ćete uspeti i da ćete imati uspešnu karijeru. Započeli ste neki projekat sa ciljem da postignete sve što ste planirali. Započeli se potragu za poslom i nećete odustati dok ne pronađete posao koji će vam najviše odgovarati.

Sve su ovo različiti ciljevi i različiti planovi za uspeh. Svaki uspeh potiče od ideje i želje. Ključno je u tome da budete iskreni – da ne varate sebe da želite nešto ukoliko to nije istina.

Pored toga, čak iako iskreno mislite da je vaša ideja odlična, potrebno je da verujete u sebe da možete i da je ostvarite i da uspete u tome što ste zacrtali. Bez ove iskrenosti i vere ni rezltati se neće pojaviti – sve će ostati na ideji i zamisli koja je mogla da se ostvari ali nije.

Samopouzdanje umesto arogancije

Samopouzdanje i arogancija su dve strane iste stvari. Prva označava sigurnost u svoje sposobnosti, znanja i veštine, a druga prikriva nedostatak istih.

Arogancija sa sobom povlači i zatvorenost i ne dozvoljava napredak i lični razvoj. Oni koji su nesigurni u svoje znanje, a pritom su i arogantni – neretko će isključiti sve ostale ljude iz svog puta ka uspehu. Ovo je pogrešno iz više razloga, a pre svega zbog toga što oni ne dozvoljavaju drugima da im pomognu iako je to upravo ono što im je potrebno.

Ukoliko vam je više bitno da niko ne pomisli da vi nešto ne znate ili ne umete – od toga da dostignete svoj cilj i ispunite svoje želje – onda će tako i biti. Uspeh će vas zaobići.

Sinhronizovana verbalna i neverbalna komunikacija

Ukoliko vaš uspeh zavisi i od ljudi u vašem okruženju ili od vašeg nastupa i ponašanja, potrebno je da znate da su neverbalna i verbalna komunikacija veoma povezane, odnosno čine neraskidivu celinu.

A zašto je to bitno? Upravo zato što često nije važno toliko šta smo rekli nego način na koji smo to rekli, a baš tu na scenu stupa neverbalna komunikacija koja daje određenu težinu, kontekst ili značenje svemu što ste izgovorili.

Neverbalnom komunikacijom neretko možemo reći više od onoga što smo izgovorili. Zahvaljujući govoru tela možemo steći nečije poverenje, ali isto tako i izgubiti ga. Problem je u tome što neverbalnu komunikaciju teže možemo kontrolisati – u čemu se upravo razlikuju “dobri i loši lažovi”.

Zato je važno da budete iskreni, da znate svoje kvalitete, da verujete u svoju ideju – jer će se sve to odraziti u vašem ponašanju, izrazu lica – zbog čega će vam i drugi verovati i ako je potrebno – pomoći vam.

09/03/2016 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments