Poslovni odevni kodeks: Ovo nemojte oblačiti na posao

13/10/2015 14:36

Poslovni odevni kodeks: Ovo nemojte oblačiti na posao

Odelo čini čoveka – ali poslovnog čoveka. U pojedinim kompanijama postoje striktna pravila koja se moraju poštovati i koja važe za sve zaposlene.

Čak i ukoliko ne postoje za pravila, postoje odeđena prećutna pravila kada je reč o oblačenju za posao.

Ne zahtevaju sve profesije da oblačimo radne kombinezone ili posebne odevne kombinacije, ali svakako da na posao ne možemo doći baš bilo kako obučeni.

Kada je reč o neverbalnoj komunikaciji i o načinu na koji nas doživljava okolina, veliki deo toga “leži” baš u načinu na koji smo obučeni.

U poslovnom svetu je značaj odevanja je veoma istaknut. Čak i ako ne morate na posao doći u odelu, sa kravatom i u sakou, izbegavajte i ove odevne predmete:

Pulover

Osim toga što je prva asocijacija za ljude koji nose pulovere – štreberi, retko kome ovaj odevni predmet dobro stoji. Takođe, ni ne slaže sa sa mnogim drugim odevnim predmetima koje možete posedovati.

Nakit

Postoji način da iskažete svoj osećaj za modu i da izrazite svoj modni stil – bez previše nakita. Ovo se posebno odnosi na muškarce. Od nakita kod muškaraca jedno je videti burmu i sat na ruci – i to je skroz u redu, ali bilo koji drugi komad nakita na vidljivom mestu na muškarcu jednostavno nije previše laskavo, pogotovo ne u poslovnom okruženju.

Izgužvana garderoba

Naravno, ovo ne možete sebi dozvoliti ni u kom slučaju. Izgužvana garderoba odaje utisak da ste neuredni, aljkavi, a to sigurno nije utisak kakav želite da ostavite među svojim kolegama, saradnicima, partnerima ili nadređenima.

Patike

Kao što postoji garderoba za sve prilike, tako postoji i odeća za sve prilike. Potrudite se da sve ovo uklopite i bićete sigurni da ste obučeni u potpunosti baš za tu priliku.

Tako izbegavajte i nošenje patika na radnom mestu – sem ako one nisu od kože i predstavljaju neku vrstu obuće između patike i cipele. Na ovaj način bićete sigurni da izgledate profesionalno.

Kožne patike su u redu ukoliko imate “slobodu” da se na posao oblačite kako želite, odnosno nemate stroga pravila kada je garderoba u pitanju. Tada možete, uz odgovarajuću garderobu, da istovremeno izgledate i profesionalno, a da vam bude i udobno.

Moderni kaiš

Postoje sezone i trendovi koji su kratkog veka, a najčešće modni dodaci “trpe” ove brze promene. Ukoliko želite da izgledate “kako treba” izbegavajte nošenje kaiševa koji su tada u modi. Osim što znaju da budu veoma upadljivi i da kvare ostatak odevne kombinacije, često mogu biti i neukusni.

Osim toga, vi ne znate da li i ostatak ljudi koji vas okružuju na poslu prati modne trendove tako ažurno kao i vi. Zato se držite standardnih kaiševa i drugih modnih dodataka koji nisu toliko upadljivi, a koji su funkcionalni.

Šešir

Osim što je nošenje šešira u zatvorenom prostoru, po Bontonu neprihvatljivo i nepristojno, takođe je i nepotrebno. Ovo je još jedno pravilo koje posebno važi za muškarce.

Postoje šeširi koje žene nose a koji su mali, gotovo kao da su ukras za kosu. Zbog toga je za žene koliko-toliko prihvatljivo da u kancelariji nose šešir, ali i to je na granici ukusa i prihvatljivosti – na poslu.

13/10/2015 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments