LG se povlači sa tržišta mobilnih telefona

05/04/2021 14:39

LG se povlači sa tržišta mobilnih telefona

Južnokorejska kompanija LG Electronics ugasiće preduzeće za proizvodnju mobilnih telefona. Kako je saopšteno, ono godinama beleži gubitke, a pregovori sa potencijalnim partnerom nisu urodili plodom. Današnjom potvrdom, okončano je spekulisanje u vezi sa poslovanjem ovog giganta u oblasti mobilnih telefona.

Ovom odlukom LG će postati prvi veliki brend u sektoru mobilnih telefona koji se u povlači sa tržišta. LG je u Americi bio bio treći najveći mobilni brend. Svoj tržišni udeo u Severnoj Americi od deset odsto, LG će prepustiti Samsungu i Eplu. Posle povlačenja, LG će se usredsrediti na područja rasta kao što su komponente za električna vozila, internet stvari (IoT) i pametne kuće.

U delu kompanije koja se bavila mobilnim telefonima, za šest godina zabeležili su gubitke od oko 4,5 milijarde USD.  A prošle godine su isporučili kupcima 23 miliona mobilnih telefona, dok je rival, kompanija Samsung, prodala 256 miliona aparata.

Upućeni kažu da je LG rano ušao na tržište mobilnih telefona sa brojnim inovacijama, kao što su kamere sa širokog ugla, a na vrhuncu je bio 2013. godine. Međutim do pada prodaje doveli su softverski i hardverski promašaji. Analitičari smatraju da je im jedan od većih problema bio i sam marketing, te da su tu zakazali u poređnju sa kineskim rivalima.

Očekuje se da će odeljenje za pametne telefone LG-a biti ugašeno do 31. jula, a zaposleni tog sektora u Južnoj Koreji biće premešteni u druga preduzeća i podružnice LG Electronics. Iz te kompanije navode da će nastaviti sa pružanjem usluga servisiranja i ažuriranja softvera kupcima postojećih mobilnih uređaja. Ali, tokom određenog vremenskog perioda i koji će razlikovati po regionima.

Inače, pregovori LG-a sa vijetnamskom Vingrupom su propali zbog neslaganja u vezi sa uslovima. Ekonomski analitičari ocenjuju da će Samsung bolje moći da pokrije upražnjeno mesto na tržištu, za razliku od Epla, jer u ponudi ima više telefona iz srednje klase, a koji su u rangu onih koje je proizvodio LG. I ranije je bilo problema na tržištu mobilnih telefona, imali su ih i Nokia, HTC i Bllackberry, međutim niko se potpuno nije povukao sa tržišta.

A na zvaničnoj stranici LG kompanije za Srbiju, uz zahvalnost na ukazanom poverenju navodi se da su nakon detaljnog pregleda poslovnog portfolia i ključnih tehnoloških karakteristika, odlučili su da zatvore posao sa mobilnim telefonima, kako bi razvijali nove segmente u kojima će biti konkurentni.

LG mobilni uređaji će biti dostupni određeni vremenski period u zavisnosti od situacije u svakoj zemlji, a korisnička podrška će nastaviti sa radom u skladu sa lokalnim regulativama kako bi podržali postojeće korisnike njihovih mobilnih telefona.

 

05/04/2021 14:39