Ovo će biti najtraženija zanimanja do 2020!

31/08/2017 11:40

Ovo će biti najtraženija zanimanja do 2020!

Prema studiji objavljenoj na Svetskom ekonomskom forumu, do 2010. godine, 5 miliona radnih mesta bi mogli da isčeznu – najviše oni koji se tiču administracije i „odelo i kancelarija“ poslovanje.

Studija pod nazivom „Budućnost poslova“ u svoje istraživanje uključila je 350 vodećih poslova u preko 15 najvećih ekonomskih ogranaka. Iako su predviđanja crna, istraživači navode i koji će to poslovi, bez obzira na sve promene, biti veoma traženi u bliskoj budućnosti.

Analiza podataka

U industriji, ovaj posao će do 2020. godine biti i više nego važan. Analitičari će morati da pronađu smisao u podacima generisanim tehnološkim problemima, navodi se u studiji.

Matematika i kompjuteri

Ova oblast podrazumeva poslove poput programera, softver developera, analize informacija i njihova sigurnost i slično.

Arhitekte i inženjeri

U naredne četiri godine, porašće potražnja za arhitektama i inženjerima, predviđa se u studiji. Naročito će na ceni biti poslovi koji se tiču bio hemije, nanotehnologije i robotike.

Do 2020., kaže „Budućnost poslova“, biće otvoreno više oblasti koje se bave matematikom i arhitekturom, ali i inženjeringom.

Senior menadžeri

Za proces transformacije kompanija, senior menadžeri će i te kako biti potrebni. U studiji se navodi da će kompanijama biti potrebni menadžeri koji će se baviti i medijima, zabavom, ali i prenosom informacija, i koji će u isto vreme voditi računa da li kompanije idu dobrim putem.

Dizajn

Kao što je to i danas, ni za nekoliko godina, dizajneri neće biti zaboravljeni. „Dok se većina poslova može zameniti robotom, za kreativnost zaduženi su ljudi.“

Ljudski resursi

Dok će se svet menjati ekonomski i tehnološki, uvek će morati da postoje kvalifikovani ljudi koji će zapošljavati druge, a starim zaposlenima da pomognu da razvijaju nove veštine.

31/08/2017 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments