Potražnja za kelnerima, kuvarima i barmenima

18/06/2021 18:39

Potražnja za kelnerima, kuvarima i barmenima

Nakon što su nadležni dozvolili da se u Srbiji mogu organizovati svadbe i slična veselja pojavio se novi problem. Iz Udruženja event industrije Srbije poručuju da su svi termini gotovo popunjeni, što se tiče proslava venčanja. Međutim, poručuju i da je zbog pandemije koronavirusa veliki broj konobara, barmena i kuvara napustio državu ili promenio zanimanje.

Boško Bubanja, iz tog udruženja rekao je za televiziju N1, i da je dosta firmi otišlo je u mirovanje ili u blokadu. A oni koji su ostali spremno  čekaju prvi radni vikend. Sagovornik beogradske televizije kaže i da nema posebnih ograničenja što se svadbi tiče, kao i da nije problem ni veličina objekta/sale, ali savetuje da se izbegavaju tradicionlana čestistanja i ljubaljenja mladenaca sa gostima.

– Pojavio se mali tehnički problem. Još u martu ukazivali smo da će nam otići osoblje. Knobari, barmeni i kuvari ili su otišli u Hrvatsku i Crnu Goru ili su se zaposlili u drugim firmama, pekarama…Problem je pronaći osoblje koje će raditi svadbu – ukazao je Bubanja dodajući i da veruje da će broj gostiju na svadbama biti manji, jer su neki gosti uplašeni.

U međuvremenu, predstavnici svadbene i event industrije održali su prošle sedmice performans ispred skupštine Srbije, a kojim su želeli da ukažu na težak položaj te industrije tokom epidemije koronavirusa u Srbiji.

Isti traže od države još minimalaca i otpis doprinosa. U sličnoj situaciji su gotovo sve slične industrije u svetu, među kojima je i Kina. Zbog situacije tamo došlo je i do zastoja u proizvodnji venčanica. Naime, u gradu Sudžou, koji je jedan od najvećih izvoznika svadbenih proizvoda, boje se da će ostati bez posla, jer se svadbe planetarno otkazuju ili organizuju u manjem obimu.

Pre pandemije godišnja stopa rasta tržišta venčanica i opreme za svadbe imala je rast veći od 15 odsto. Iako se polako svet otvara, prodaja opreme nije porasla. Kako navode tamošnji prdavci svega 15 odsto klijenata su uspeli da zadrže. Kao i u Srbiji i u svetu se radnici boje za radna mesta, jer konkretno tamo, oni dolaze na posao i uglavnom samo sede, jer nema mušterija. A ovakva situacija uslovila je i da cene haljina budu veće, ali je i transport poskupeo.

18/06/2021 18:39