Inovacije za mala i srednja preduzeća: Zeleni inovacioni vaučeri

06/12/2017 16:21

Inovacije za mala i srednja preduzeća: Zeleni inovacioni vaučeri

Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenula je program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji, za koje mogu da se prijave zainteresovana mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove.

Na skupu „Šema zelenih inovacionih vaučera u Srbiji“ u Privrednoj komori Srbije, direktor kancelarije EBRD-a u našoj zemlji Danijel Berg rekao je da ta banka želi da pomogne uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća u Srbiji, a čitav projekat fokusiraće se na energetsku efikasnost. Glavni cilj uvođenja vaučera je podrška inovacijama u oblasti resursne efikasnosti, kao i smanjenje uticaja privrede na klimatske promene.

Zelena privreda koja se razvija u skladu sa životnom sedinom i društvom, efikasno i održivo korišćenje prirodnih resursa, kao što su energija i voda uz minimalno remećenje sklada u prirodi, teme su koje su okupile stručnjake na skupu „Šema zelenih inovacionih vaučera u Srbiji“ u PKS.

Preduzećima u Srbiji će kroz šemu zelenih inovacionih vaučera biti omogućeno da pokriju veći deo troškova istraživanja i razvoja, a to će im pomoći da razviju nove proizvode i usluge uz uštedu resursa. Ceo projekat pokrenula je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi pospešila proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća i unapredila njihovu saradnju sa istraživačko-razvojnim organizacijama.

Zelenim inovacionim vaučerima isključivo se mogu pokriti troškovi istraživačko-razvojnih usluga. Minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja koje mogu učestvovati u programu je 4.000 evra (bez PDV-a). Jedno preduzeće može da se prijavi za samo jedan vaučer.

Neki od uslova koje kompanije treba da ispune su da budu u većinskom privatnom i domaćem vlasništvu, da posluju više od dve godine, imaju godišnji promet manji od €50 miliona, stabilne finansije i između 10 i 250 zaposlenih. Takođe, ne mogu da pripadaju bankarskom ili drugom finansijskom sektoru, vojnoj ili industrijama za proizvodnju duvana, alkoholnih pića ili igara na sreću.

Savetnik ministra za inovacije i tehnološki razvoj Bojan Lalić rekao je da je cilj ovog ministarstva uspostavljanje inovativnog eko-sistema u Srbiji i da je predlogom budžeta za narednu godinu predviđeno više sredstava za Fond za inovacionu delatnost. On je dodao da je cilj da se kompanijama pruži odgovarajuća pomoć i podrška kako bi imale što više inovativnih proizvoda i istakao značaj digitalnih inovacija za razvoj preduzetništva u našoj zemlji.

Inače, EBRD je u prethodnih 16 godina investirao u Srbiju 4,5 milijardi evra u projekte, a preostalo je da se realizuje još oko 2,2 milijarde, rečeno je na predstavljanju programa zelenih inovacionih vaučera.

Izvor: nsz.gov.rs

06/12/2017 16:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments