Predstavljen plan rada nastavka projekta „Osnaživanje centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije“

18/02/2019 15:23

Predstavljen plan rada nastavka projekta „Osnaživanje centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije“

Prezentovan je detaljan plan rada i očekivani rezultati povodom početka naredne faze projekta „Osnaživanje centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije“, na kom su prisustvovali i predstavnici centara za socijalni rad iz pet opština.

Ministar Đorđević rekao je da Centar za socijalni rad ključna institucija sistema socijalne zaštite i da kao takva mora da ima najstručniji kadar iz te oblasti i najbolju organizaciju rada. On je naglasio da u ove ustanove dolaze građani kojima je neophodna pomoć, a uloga države jeste da tu pomoć pruži na najbolji mogući način.

Reforme centara za socijalni rad

Kako kaže, prilikom organizovanih poseta i kroz razgovore sa predstavnicima centara uočeno je šta je to sve potrebno za unapređenje njihovog rada i imajući to u vidu, pokrenute su reforme u organizaciji centara koje se odvijaju u četiri faze.

„Reforma centara za socijali rad započeta je u julu 2017. godine. Prva faza završena je prošle godine, kada smo dobili kompletnu sliku šta to treba da se promeni i kako bi trebalo da izgledaju centri za socijali rad u budućnosti. Druga faza, koja se sprovodi uz podršku ambasade Norveške i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) podrazumeva upravo sprovođenje tih predloga“, istakao je ministar.

Đorđević je zahvalio na podršci UNOPS – u, ambasadi Norveške i ambasadoru Arne Bjornstadu, koji je ličnim zalaganjem doprineo da ovaj projekat zaživi.

Ambasador Kraljevine Norveške Arne Bjornstad istakao je da će sprovođenje ovog projekta pomoći ljudima kojima je pomoć neophodna, kao i onima kojima je potrebno zaposlenje. Prema njegovim rečima, nekada je potrebno i samo malo podrške, da bi se neko vratio na pravi put, a to je upravo uloga Centra za socijali rad.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge Mikela Telatin istakla je da je zadatak UNOPS – a da izvrši procenu kapaciteta koji postoje u centrima, kako bi se nakon toga identifikovali nedostaci i našla inovativna rešenja za izgradnju kapaciteta ljudskih resursa.

„Želimo da nakon završetka ovog projekta vidimo da centri za socijali rad imaju bolje i profesionalno okruženje, da su opremljeniji i da pružaju bolje uloge, kao i da poboljšamo pristup ovih ustanova najranjivijim društvenim grupama“, istakla je Telatin.

Sastanku su prisustvovali državni sekretari Bojana Stanić i Nenad Nerić, v.d. pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Mirjana Ćojbašić, kao i v.d. pomoćnika ministra za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti – Suzana Mišić.

18/02/2019 15:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments