21 savet za mlade preduzetnike

14/01/2016 11:22

21 savet za mlade preduzetnike

Uspeh često podrazumeva učenje od onih koji su već dostigli svoje ciljeve. Neverovatan blagoslov je imati mentora kada želite da budete uspešan preduzetnik, međutim, retko možete tu osobu zaista i da pronađete i popričate sa njom uživo.

Ukoliko još uvek niste pronašli svog ličnog poslovnog gurua, ovi saveti će vam pomoći da počnete.

1. Izazovite sami sebe

Ričard Brenson tvrdi da njegova najveća motivacija proizilazi iz izazova koje postavlja sam sebi. Život posmatra kao obrazovanje na univerzitetu gde svakodnevno uči. I vi to možete da uradite!

2. Radite posao do kojeg vam je stalo

Poslovanje nesumnjivo zahteva mnogo vremena. Stiv Džobs je izjavio da je jedini način da budete zadovoljni sopstvenim životom to da se bavite onim u šta istinski verujete.

3. Rizikujte

Nikada ne možete znati ishod vašeg truda ukoliko se zaista i ne potrudite. Džef Bezos tvrdi da se nikada ne bi pokajao zbog neuspeha, već bi se pokajao ukoliko ne pokuša.

4. Verujte u sebe

Henri Ford je davno rekao: „Ukoliko verujete da možete, ili verujete da ne možete – u pravu ste“. Verujte u svoj uspeh, i uvek ćete pronaći način da prevaziđete različite prepreke.

5. Imajte viziju

Osnivač Tumblr-a, Dejvid Karp je mišljenja da je preduzetnik onaj koji ima viziju i žudi da nešto stvori. Stoga, neka vam vaša vizija uvek bude kristalno jasna.

6. Pronađite dobre ljude

Sa kim si, takav si. Rid Hofman, jedan od osnivača Linkedina tvrdi da najefikasniji način da se promenite leži u tome da provodite vreme sa ljudima koji su postigli sve ono što vi želite da postignete.

7. Suočite se sa svojim strahovima

Prevazilaženje strahova nije lako, ali to morate uraditi. Arijana Hafington uporedila je neustrašivost sa mišićima – što više vežbate, mišići postaju jači.

8. Preduzmite nešto

Svet je prepun velikih ideja, međutim, uspeh je posledica preduzimljivosti. Volt Dizni rekao je da je najlakši način da nešto započnete ukoliko prestanete da pričate i počnete da radite.

9. Posvetite svoje vreme

Uspeh ne dolazi preko noći, ali svi su jednom bili na početku. Stiv Džobs je izjavio: „Ukoliko malo bolje razmislite, uspeh koji dođe preko noći zahteva mnogo vremena.“ Nemojte se plašiti da uložite vreme u svoju kompaniju.

10. Upravljajte energijom, ne vremenom

Energija ograničava i vreme, stoga budite mudri u upravljanju njome.

11. Osnujte najbolji tim

Niko ne postaje uspešan sam, a oni koji pokušaju da ostvare uspeh sami, često izgube od strane nekog tima. Osnujte svoj tim kako biste učvrstili svoj uspeh.

12. Zapošljavajte ličnost

Na putu osnivanja tima, zapošljavajte ljude zbog njihove ličnosti i vrednosti. Veština je nešto što se uči, ali nečije vrednosti nećete moći da promenite kako biste ih uskladili sa kompanijom.

13. Isplanirajte prikupljanje novčanih sredstava

Ričard Haroh ima savet za buduće preduzetnike: „Prikupljanje novčanih sredstava je mnogo teže nego što to očekujete, i uvek zahteva određeno vreme, stoga to imajte na umu.“

14. Imajte jasne ciljeve

Rajan Elis, jedan od osnivača AjKontakta ističe da je važno da imate na umu svoje krajnje ciljeve, jer je upravo to ono što vas vodi ka njihovom ispunjenju. Postavite ciljeve i podsećajte sebe na njih svakodnevno.

15. Učite na greškama

Mnogi preduzetnici ističu da su greške najbolji učitelji. Kada naučite iz svojih grešaka, približavate se uspehu.

16. Znajte ko su vam mušterije

Dejv Tomas navodi da je jedan od ključnih elemenata uspeha upravo poznavanje mušterija. Ukoliko znate ko su vaši kupci, uvek ćete moći da pronađete rešenje za njihove potrebe.

17. Učite od nezadovoljnih

Bil Gejts tvrdi da su nezadovoljne mušterije najbolji izvor učenja. Neka vam nezadovoljne mušterije ukažu na loše strane vašeg poslovanja.

18. Pitajte mušterije

Pretpostavljanje šta je mušteriji potrebno nikad ne vodi ka uspehu. Morate ih direktno pitati i pažljivo saslušati šta imaju da kažu.

19. Pametno trošite

Kada ulažete novac u svoje poslovanje, vodite računa o tome da ga potrošite pametno. Veoma lako se može dogoditi da potrošite previše na gluposti i da ostanete bez sredstava veoma brzo.

20. Razumite svoju sferu poslovanja

Toni Zih, osnivač Zaposa je izjavio: „Nemojte igrati igrice koje ne razumete, čak i ako primetite da veliki broj ljudi odlično zarađuje od toga.“ Ključ  uspeha nalazi se u istinskom poznavanju vaše sfere.

21. Pružite više od očekivanog

Leri Pejdž tvrdi da preduzetnici treba da pružaju više od onog što njihove mušterije očekuju. To je najbolji način da budete primećeni i da dođete do vernih pristalica onoga što radite.

Ukoliko želite da postanete uspešan preduzetnik, budite sigurni da to zahteva mnogo posla, mnogo ideja i istrajnosti. Ovi saveti vam mogu pomoći da vam koračanje na putu do uspeha prođe što bezbolnije i lakše.

14/01/2016 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments