Saveti za pregovore o plati

26/06/2015 10:15

Saveti za pregovore o plati

Odlazite na razgovor za posao. Spremni ste za sva pitanja koja su u vezi sa poslom koji bi trebalo da obavljate, kao i za pitanja vezana za vaš CV i radno iskustvo.

Ali šta će se destiti kad vas potencijalni budući poslodavac pita – koliku zaradu očekujete? Šta odgovoriti na takvo pitanje?

Među svim pitanjima na razgovoru za posao, velika je verovatnoća da će vam biti postavljeno pitanje i o zaradi – šta očekujete ili koliko mislite da biste trebali da budete plaćeni, zato morate biti spremni da na najbolji način odgovorite.

Vrednujte svoj rad

Prvo što morate eliminisati kao odgovor je – “Koliko vi mislite da bi trebalo da me platite“. To sigurno ne možete reći, jer na taj način dajete utisak da ni malo ne vrednujete svoj rad, pa samim tim – što bi vaš rad neko drugi cenio uopšte.

Ukoliko odgovorite na ovaj način, doćićete u situaciju da vam je plata manja nešto što ste očekivali ili manja od onoga koliko zasužujete.

Tržišna vrednost rada

U poslu nema mesta za lična i subjektivna mišljenja, pa to važi i za platu. Koliko ćete biti plaćeni – trebalo bi da bude izmereno radom koji obavljate. Za svaki posao postoji neka određena vrednost, pa se na taj način može odrediti i vaša plata u novoj firmi.

Bez obzira na to da li ste radili u svojoj profesiji ranije ili ne i koliko ste bili plaćeni na prethodnom poslu – vaš rad bi trebalo da bude plaće prema vašim sposobnostima, obrazovanju, veštinama i posvećenosti poslu. Ništa drugo ne bi trebalo da bude kriterijum za određivanje visine plate.

Veoma je lako proveriti koliko su plaćene vaše kolege za isti posao u drugom gradu, drugoj firmi ili u inostranstvu. Ukoliko ima potrebe za tim, pokažite svom potencijalnom budućem poslodavcu pa neka onda odluči da li želi da ima stručnjaka za određeni posao, jer bi u tom slučaju morao i da ga plaća u skladu sa veštinama.

Postoje čak i sajtovi preko kojih možete proveriti koliko zarađuju vaše kolege u državi ili inostranstvu, pa se tako baza od preko 40 miliona ovakvih vrednovanja na svetskom nivou nalazi na sajtu PayScale, dok se verzija na srpskom, sa bazom koja je u vezi sa našom družavom, naziva infoplate.rs.

Nije bitno koliko ste ranije zarađivali

Čak i ako vas poslodavac pita koliko ste ranije zarađivali na istom ranom mestu (ukoliko ste bili u toj situaciji), to ne bi trebalo da utiče na visinu plate koju biste trebali sada da dobijate.

Kako biste to izbegli, navedite neku pristoju visinu plate za koju ste ranije radili, ali navedite da ste u toku sa platama u drugim firmama na istoj poziciij na koju vi sada konkurišete.

Ako je zaista potrebno vašem budućem poslodavcu da zna koliko ste zarađivali na prethodnom poslu, onda navedite sve detalje – svaki bonus i naplatu za svaki minut prekovremenog rada.

Pregovarajte o plati

Pregovaranje ne počinje dok jedna od strana ne kaže “ne”. Budite vi ta strana, jer ako poslodavac kaže – “ne”, to je kraj. Naravno, uz “ne” morate imati i razumna objašnjenja.

U pregovorima o plati, postavite svoje uslove i dajte do znanja da zaista to mislite. Naravno, ukoliko dođe do situacije da morate da odbijete ponudu koju ste dobili jer se ne poklapaju sa vašim uslovima – odbijte je i obrazložite tu svoju odluku, nemojte dozvoliti da izgledate kao da se inatite bez ikakvog povoda.

Najbitniji korak tek sledi. Nakon što kažete “ne” potrudite se da zadržite poslodavca u pregovorima, tako što ćete odmah započeti diskusiju o tome. Pokušajte da “pomognete poslodavcu” da pronađe dodatna sredstva za vašu platu, pitajte da li postoji mogućnost za neke bonuse ili benefite za vašu poziciju, što bi možda mogla biti konpenzacija za manju platu na koju biste pod takvim uslovima možda i pristali.

Ovo je pravi način na koji se pregovara sa poslodavcem o plati – zadržaćete svoje dostojanstvo, pokazaćete da cenite svoj rad i da znate koliko on vredi, a samim tim ćete odati sliku pravog profesionalca kojeg svi žele u svom timu.

26/06/2015 10:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments