Hroničan stres na poslu zvanična bolest Svetske zdravstvene organizacije

28/05/2023 13:42

Hroničan stres na poslu zvanična bolest Svetske zdravstvene organizacije

Na ovogodišnjem samitu u Ženevi, Svetska zdravstvena organizacija je i zvanično kao hroničnu bolest ptiznala tzv. “sagorevanje na poslu”.

Sindrom sagorevanja SZO opisuje kao “hroničan stres na poslu koji koji nije na odgovarajući način tretiran”, i od ponedeljka se nalazi u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti koju ova organizacija proširuje svake godine.

Sindrom sagorevanja na poslu

Preporuka da se sindrom sagorevanja na poslu uvrsti u ovu klasifikaciju podnet je prošle godine, od strane medicinskih eksperata, a globalno će biti prepoznat od 2022. što znači da će sistemi zdravstvene zaštite i osiguravajuće kuće najkasnije do tada morati da počnu da prepoznaju, leče i “pokrivaju” simptome i posledice sagorevanja na poslu.

Svetska zdravstvena organizacija kao simptome sagorevanja na poslu navodi hroničan osećaj iscrpljenosti i manjka energije, mentalno distanciranje od posla koji osoba obavlja, praćeno negativnim osećanjima i cinizmom u kontekstu posla i karijere, i smanjenu profesionalnu efikasnist.

Napominje se i da se “sagorevanje konkretno odnosi na fenomen u datom kontekstu i da se ne može primenjivati na druge sfere života”, prenosi “Dejli mejl”.

Izvor: mondo.rs

28/05/2023 13:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments