Kako se izboriti sa poslovnim neuspehom?

14/03/2016 15:02

Kako se izboriti sa poslovnim neuspehom?

Nije ni malo lep osećaj kada doživite neuspeh – a kada je u pitanju posao, onda ovaj neuspeh može doneti i više od izgubljenog posla ili propuštene poslovne prilike.

Zašto se osećamo loše zbog neuspeha?

Razlog zbog kog nam neuspeh teško pada i zbog čega se osećamo loše kada u nečemu neuspemo jeste upravo situacija u kojoj nismo dobili ono što smo želeli, odnosno ono što smo mislili da želimo.

Zbog toga smo frustrirani, ljuti, očajni, ali i zabrinuti i uplašeni. Međutim, ne bismo trebali da zaboravimo da nas greške čine boljim, a ne gorim, a samim tim neuspeh kao takav ni ne postoji.

Ako svaku grešku koju napravimo gledamo kao lekciju koju ćemo naučiti i zbog koje ćemo biti bolji i uspešniji u budućnosti, onda će nam i neuspeh izgledati kao nešto što je dobro – što će nas uputiti na pravi put i pomoći nam da budemo najbolja verzija sebe.

Zašto se plašimo neuspeha?

Zapravo, nije neuspeh ono čega se bojim i ono što želimo da izbegnemo. Problem je u tome što se najčešće bojimo načina na koji će nas okolina gledati zbog neuspeha koji smo doživeli.

Iako imamo lična očekivanja, više nas plaši kako će reagovati drugi čija smo očekivanja ovim neuspehom izneverili. Međutim, nisu samo drugi uzrok našem strahu od neuspeha. Veliku ulogu u tome igra i strah od izlaska iz sopstvene zone komfora.

Iako je upravo izlazak iz granica ličnih ograničenja jedan od najboljih načina da napredujemo u životu, to može biti veoma stresno jer je nepredvidivo, dok je zona komfora u kojoj se nalazimo uvek sigurno mesto – zbog čega je ponekad tako teško napustiti je.

Kako se osloboditi straha od neuspeha?

Iako je strah od neuspeha jedan od pokretača za napredovanje, ipak je potrebno oslobiditi ga se jednom za svagda. Kako bi u tome uspeli dovoljno je da uradite samo dve stvari:

Dozvolite sebi da pogrešite

Niko nije savršen. Čak i sada najuspešniji ljudi na svetu nisu uvek to bili i sigurno su doživljavli veliki broj neuspeha sve dok nisu stigli do cilja koji su sebi zacrtali. Kada ovo shvatite – biće vam lakše da se upustite u nešto što mislite da bi doprinelo vašoj karijeri i vašem poslovnom uspehu. Ukoliko u tome ne uspete – bitno je da izvučete lekciju i nastavite dalje. Uvek postoji način da uspete u nečemu ukoliko ste to odlučili.

Ne brinite za tuđe mišljenje

Kada se oslobodite pritiska – šta drugi misle ili šta će drugi misliti o tome što radite – biće vam lakše da napredujete u životu. Ukoliko se uvek budete osvrtali na to šta će vam drugi reći, zauvek ćete tapkati u mestu, jer će uvek biti neko ko vas neće podržati, ko će sumnjati u vaše mogućnosti da uspete i ko će vas demotivisati.

Ukoliko ignorišete tuđe mišljenje ili ga uzmete sa rezervom – ipak je to tuđe, a ne vaše mišljenje – biće vam lakše i da napraviti naredni korak, pa makar on i rezultirao neuspehom. Prestanite da razmišljate o tome da li će vas nego smatrati gubitnikom samo zato što niste uspeli tog puta.

Ako već želite da i prihvatite tuđa mišljenja – okrenite se oko sebe i pronađite ljude koji vas zaista vole, jedino će oni uvek verovati u vas. Zato ne trošte vreme na one koji vas samo sputavaju.

14/03/2016 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments