Koje kvalitete kod zaposlenih se najviše cene?

12/10/2016 15:28

Koje kvalitete kod zaposlenih se najviše cene?

Prilikom odabira radnika, poslodavci postavljaju nekoliko “filtera” kako bi bili sigurni da su izabrali ono najbolje.

Kao najvažnije često gledaju obrazovanje, sposobnost, stečeno iskustvo, kao i motivaciju za rad – i konkretno rad na poziciji koja se nudi.

Međutim, iako je obrazovanje i iskustvo veoma važno – to je nešto što se može nadograditi i unaprediti radom, ali ono što je zaista važno – ne uči se ni u jednoj školi i ne može doći vremenom, kroz iskustvo.

Ono što poslodavac želi da njegov novi zaposleni poseduje jesu ove osobine:

Istrajnost

Istrajnost je nešto što odlikuje osobe koje su spremne da se posvete poslu i vredno rade – a to je ono što bi svaki poslodavac poželeo da njegov zaposleni poseduje. Ova osobina je posebno značajna za rad na duge staze – jer svaki posao može u početku delovati lako, kada je entuzijazam na vrhuncu, ali kada se pokažu prve prepreke – onda do izražaja dođu samo oni koji su istrajni-

Radoznalost

Ova osobina je posebno izražena kod dece – koju interesuje sve što ih okružuje i koji upravo zato i uče nove stvari stvakog dana. Međutim, problem nastaje kada osoba odraste i izgubi ovu veoma značajnu osobinu. Upravo oni koji ostanu radoznali mogu se isticati u gomili drugih i svojim interesovanjem za mnoge stvari mogu svakodnevno napredovati i postajati sve stručniji i bolji u svom poslu. Pa zar to nije savršen zaposleni za svakog poslodavca?

Empatija

Sposobnošću za empatiju osoba pokazuje svoju emocionalnu inteligenciju koja je veoma važna. Saosećajnost je značajna jer pokazuje koliko smo spremni da se uživimo u tuđe probleme i doživimo ih kao svoje kako bismo imali prave motive za njihovo rešavanje. Upravo su poslovni problemi oni koje bi zaposleni trebalo da shvati kao svoje, odnosno kao neke izazove koji su pred njega postavljeni kako bi ih rešio, a ako ih oseća kao lične u nekom smislu – ima šanse da će ih rešiti bolje od drugih.

Timski duh

Ako osoba možde da radi u timu i bude funkcionalni deo celine – onda je to osoba koju bi svaki poslodavac voleo da zaposli. Rad u timu predstavlja određeni izazov jer zahteva pristajanje na kompromise, deljenje mišljenja, ideja i znanja sa drugim članovima tima i sve to u svrhu dostizanja ciljaš i uspeha kompanije za koju radi.

Ni jedan poslodavac neće biti oduševljen osobom koja svoj ego stavlja u prvi plan, koja ne ume da sputa svoje potrebe i koja ne može da prihvati konstruktivnu kritiku ili sasluša savet koji će celom timu pomoći da bolje radi.

12/10/2016 15:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments