Koja su najteža pitanja na intervjuu za posao?

19/05/2015 13:13

Koja su najteža pitanja na intervjuu za posao?

Iako intervju za posao predstavlja već jedan vid uspeha, jer ste se izdvojili iz gomile CV-jeva koji su pristigli i baš vi ste pozvani na razgovor, intervju je ipak veoma stresan. Čak i kada vam je samopouzdanje na visokom nivou, uvek pred intervju postoji određena doza straha i treme. Tada razmišljate o tome šta bi vas sve mogli pitati i da li ćete znati da date najbolje odgovore na ta pitanja kako biste dobili posao.

Postoje neka pitanja koja predstavljaju rutinu, kao što su – zašto ste se prijavili za ovaj posao ili kakvo vam je dosadašnje iskustvo u ovoj oblasti i na ta pitanja uvek možete biti spremni. Ali postoje i ona pitanja koja mogu da vas ostave bez teksta, jer niste sigurni šta bi trebalo reći.

Neka od najtežih pitanja na intervjuu za posao su baš ova:

Zašto bi trebalo da vas zaposlimo?

Kako biste odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da budete upućeni u sve što je vezano za posao za koji konkurišete. Tako bi trebalo da znate konkretan opis posla, kao i koje su kvalifikacije potrebne kako bi se obavljao taj posao. Na taj način, moći ćete da svom potencijalnom poslodavcu iznesete sve prave razloge zbog čega ste baš vi najbolji kandidat za taj posao.

Zašto neko vreme niste radili?

Ukoliko ste se našli u ovoj situaciji, o čemu svedoči i vaš CV, onda bi najbolje bilo da na ovakvo pitanje odgovorite na sledeći način – nabrojte sve aktivnosti kojima ste se bavili dok niste imali posao i na taj način pokažite da niste bili pasivni iako ste bili nezaposleni. Tako ćete dati do znanja sagovorniku da ste vi vredni, a da to što niste imali posao ništa ne znači.

Šta biste promenili na svom prethodnom poslu?

Ovo je jedna vrsta trik pitanja, zbog toga budite pažljivi kada na njega odgovarate. Nemojte previše kritikovati svoje bivše kolege ili poslodavca, ali pokažite da ste osoba koja ume da rešava probleme na poslu na civilizovan način.

Recite mi malo o sebi

Kada vam ovo budući poslodavci kažu, time ne misle da im ispričate svoje detinjstvo ili neke lične stvari. Najbolje bi bilo da u najviše dva minuta kažete o sebi ono što ima veze sa poslom za koji konkurišete ili sa vašom karijerom uopšte. To znači da bi trebalo da kažete malo više o svom obrazovanju, nešto o istoriji zaposlenja, kao i o prethodnom radnom mestu. Iako se sve ove informacije nalaze u CV-ju, u razgovoru možete naglasiti ono što je bilo značajnije u vašoj karijeri, a imaćete priliku i da kažete i ono što niste bili u prilici da napišete u CV-ju.

Objasnite kompleksnu bazu podataka osmogodišnjem detetu

Pod ovim se podrazumeva da vi objasnite neke pojmove koji se odnose na vašu profesiju, a koji su kompleksniji – detetu koje ništa ne razume. Ukoliko uspete u tome, to znači da vi u potpunosti razumete sve detalje onoga čime se bavite i da svoju profesiju poznajete do tančina. Potrudite se da na što jednostavniji način objasnite nekome ko ne razume ono što je potrebno, a možda ćete se upravo sa takvim ljudima i susretati na novom poslu.

Šta bi o vama rekla osoba kojoj se uopšte ne sviđate?

Postoje neke osobine koje u određenim kontekstima mogu biti negativne, ali to nije nužno tako. Na ovako postavljeno pitanje, možda bi najbolje bilo da odgovorite da bi osoba kojoj se uopšte ne sviđate za vas rekla da ste nestrpljivi. Iako je upravo ova osobina često negativna, vi je možete preokrenuti u svoju korist, tako što ćete reći da ste nestrpljivi kada je posao u pitanju i svoje zadatke želite odmah da uradite, čime ćete pokazati da poštujete zadate rokove.

Dajte primer – kako ste rešili neki problem na poslu

Ovo je prilika da pokažete koliko ste kreativni i domišljati, ali i koliko se snalazite u nekoj situaciji koja zahteva akciju i odgovornost. Rešenje nekih problema može dovesti i do unapređenja i napredovanja unutar firme, tako da ovim pitanjem budući poslodavac želi da sazna koliko ste napredovali ranije i koliko ste spremni za razvoj svoje karijere. Tako će vas još bolje proceniti i upoznati.

Da li ste se susretali sa rizikom?

Dajte primere ako ste nekad rizikovali i uspeli, ali i ako vam se nekad desio neuspeh. Opišite situaciju u kojoj ste bili spremni da rizikujete i u kojim inače situacijama smatrate da ima smisla rizikovati. Na taj način pokazaćete budućem poslodavcu koliko ste spremni da uložite kako bi doneli dobro firmi i napredovali. Naravno, na taj način će moći i da uvidi da li ste ozbiljni i svesni posledica rizika, jer ne sledi posle svakog rizika uspeh, ponekad sledi i iznenađenje koje nije baš prijatno, a posledice mogu biti sve se naivne.

Da li je neki prethodni poslodavac propitivao vašu odluku?

Ovim pitanjem budući poslodavac želi da vidi da li ste i koliko ponizni, koliko ste spremni da prihvatite kritiku i na koji način je prihvatate, a isto tako postavlja se pitanje i da li uspevate da iz kritike izvučete ono najbolje i naučite nešto novo.

Dajte primer jedne takve situacije, ako vam se desila, a ako nije, hipotetički odgovorite na pitanje i naglasite kakvu (bi)ste pouku izvukli iz te situacije.

Kada se vaše kolege nisu slagale sa vašim idejama?

Odgovorom na ovo pitanje može se pokazati vaš način rada kada ste primorani da radite u timu i kada je to poenta posla, ali i da li ste spremni da se odreknete svog mišljenja u koje ste duboko ubeđeni samo zato što se većina ne slaže sa tim.

19/05/2015 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments