Saveti za bolje upravljanje vremenom

23/02/2017 16:02

Saveti za bolje upravljanje vremenom

Jedna od poslovnih veština koje su potrebne svakome ko želi da ima uspešnu karijeru jeste i upravljanje vremenom. Ali što je to tako teško i kako se postiže?

Upravo zahvaljujući upravljanju vremenom može se postići mnogi uspeha u poslu, a pre svega – zahvaljujući tome lakše se prate svi koraci u poslovanju i teže dolazi do izostavljanja nekih značajnih segmenata za posao.

Ako želite da bolje organizujete vreme i uspešno upravljate njim – ovi saveti će vam biti od velike koristi:

Postavljanje prioriteta

Svaka osoba koja želi uspešn(ij)u karijeru mora da zna šta je od obaveza koje ima svakodnevo važno za karijeru, a šta ne (toliko). Upravo se na taj način pravi i spisak piroriteta, počevši od onih koji su najznačajniji.

Na ovaj način imaćete dovoljno vremena da uradite ono što sigurno morate – bez obzira na to koliko ta obaveza može potrajati, što je veoma značajno – setite se samo koliko puta vam je falilo baš još pola sata, jedan dan ili nešto tome slično kako biste završili svoje obaveze – ili ste sve zadatke ispunili u “minut do 12”, zbog čega ste bespotrebno bili izloženi stresu.

Održavanje fokusa

Osim postavljanja prioriteta, veoma je važno ostati fokusiran na obavezu na koju je došao red. Multitasking prilikom obavljanja važnih poslova nije najbolja ideja, ali istina je da može uštedeti vreme, zbog čega je u redu tako obavljati manje značajne poslove koji ne mogu u velikoj meri ugroziti krajnji rezultat – ukoliko nešto krene “po zlu”.

Vođenje zapisnika

“Pametan piše, budala pamti” – tako glasi jedna narodna poslovica, a govori o tome kako je najbolje zapisati ono što je važno – čak i kada mislite da nikako to ne biste mogli zaboraviti. Nema potrebe da se opterećujete pamćenjem detalja koji vam vremenom mogu biti od velike pomoći – kada možete da to zapišete.

Vođenjem zapisnika ili neke vrste dnevnika rada na projektu koji vam je zaista važan olakašćete sebi kako svakodnevne aktivnosti i praćenje napretka korak po korak, tako i donošenje nekih značajnijih odluka za dalju budućnost i razvoj projekta.

Uostalom, na ovaj način ćete moći da vidite u čemu ste postali bolji, na koje aktivosti trošite previše vremena, šta je potrebno unaprediti i u kom smeru se kreće vaš progres.

Delegiranje posla

Čak i kad mislite da možete sve sami da uradite – nemojte! Ovo važi posebno za one koji oko sebe imaju ljude koji bi mogli da preuzmu deo posla, a koji su od poverenja u svakom smislu. Najbolje bi bilo da od početka projekta na kom radite pronađete ljude sa kojima ćete podeliti aktivnosti i gde će svako, od samog početka moći da se posveti jednoj obavezi.

Na ovaj način ćete biti oslobođeni nepotrebnog pritiska i stresa koji dolazi upravo usled rastrzanosti na više strana, pogotovo kada za to nema potrebe.

23/02/2017 16:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments