Kako da date sve od sebe na razgovoru za posao?

25/02/2016 16:52

Kako da date sve od sebe na razgovoru za posao?

Da li vam se ikada desilo da na razgovoru na posao niste predstavili sebe na pravi, odnosno najbolji način? Iako vas to ne mora koštati posla – ipak se ne osećate dobro zbog toga.

Bez obzira što ste ipak dobili posao – niste srećni zbog načina na koji ste se predstavili po prvi put svojim nadređenim i to može biti problem. Možda će vam trebati vremena da se na novom poslu pokažete u pravom svetlu – a znate da ste to mogli da izbegnete.

Kako se u buduće ne biste našli u ovoj situaciji ili kako biste poštedeli sebe ovakve siatuacije postoji nekoliko jednostavnih saveta i načina na koji ćete sebe pokazati u najboljem svetlu na (narednom) razgovoru za posao:

Prihvatite situaciju kakva jeste

Kada se nađete na razgovoru za posao – morate biti svesni da je to upravo to – intervju za posao, još jedan u nizu stepenica koje morate preći kako biste došli do posla. Dobro je ako je atmosfera opuštena i potencijalni budući poslodavac raspoložen i spreman da vam pomogne – ali on je ipak tu da ocenjuje vas – vašu ličnost, sposobnost i kompetentnost.

Ovo nije razlog zbog kog bi trebalo da se još više unervozite – nego baš obrnuto – ovo prihvatanje daće vam vremena da se pripremite za takvu situaciju.

Budite ono što jeste i pripremite se da budete ocenjivani. Uostalom, to što se nalazite na ovom razogovoru već znači da ste bolji od ostalih – jer ste baš vi odabrani za razgovor od ko zna koliko kandidata.

Prisetite se svojih vrednosti

Pre nego što odete na razgovor za posao prisetite se koje su vrednosti koje vi najviše cenite i koje vas možda izdvajaju od ostalih. Ponavljajte sebi sve svoje dobre strane. Na ovaj način pomoćićete sebi da steknete, odnosno povratite samopouzdanje i održite ga na nivou kako biste bili spremni da se u najboljem svetlu pokažete na intervjuu.

Afirmisanjem svojih vrednosti osećaćete se manje zavisnim od toga šta drugi misle o vama i imaćete manje potrebu da udovoljite drugima po svaku cenu i da se predstavljate onakvima kakvi mislite da bi trebalo da budete kako biste dobili taj posao.

Zapitajte se – da li je vrednije da dobijete taj posao pretvarajući se da ste neko drugi (jer će vremenom istina izaći na videlo) ili vam je bitnije da pokažete svoje najbolje strane i budete iskreni? Uopstalom, ako je za taj posao potrebno nešto što vi nemate – to onda i nije posao za vas.

Obratite pažnju na govor tela

Telo i neverbalni govor ponekad može reći više nego što mislimo. Zato je važno da obratite pažnju i na ovaj aspekt kada se pripremate za razgovor za posao. Vas će u tom trenutku posmatrati i ocenjivati, zato je važno da telom “ne kažete” nešto što ne mislite.

Vežbajte neke pokrete telom koji pokazuju vaše samopouzdanje, vašu sigurnost u sebe i ono što govorite. Ako pokažete da niste sigurni da ste najbolji kandidat za taj posao – zašto bi onda poslodavac to mislio?

Isprobajte neke moćne poze pred razgovor – stanite sa blago raširenim nogama, ruke savijte i stavite na kukove, a bradu podignite visoko. Stanite tako par minuta i osetićete se moćnije i kao neko ko drži pod kontrolom situaciju.

25/02/2016 16:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments