5 načina da organizujete potragu za poslom

12/01/2016 11:55

5 načina da organizujete potragu za poslom

Kada započnete vašu potragu za poslom, čini vam se da se penjete na planinu čiji vrh vam još nije ni na vidiku. Tek kada se pokrenete shvatate da je to u potpunosti izvodljivo.

Takođe, tada ćete uvideti da ni ne postoje ni neke velike tajne za probijanje na tržište rada. Jedino što vam je potrebno tokom ovog procesa jeste struktuiran i dobro organizovan plan koji ćete sprovesti korak po korak.

Pred vama se nalazi nekoliko saveta koje su podelili eksperti za karijeru, a koji vam mogu pomoći dok ste u potrazi za poslom:

1. Držite vaše informacije na jednom mestu

Održavanje liste svih poslova za koje ste se prijavili preglednom može biti od velike pomoći. Najverovatnije ste se već prijavili za mnogo pozicija, stoga je bitno da sve te poslove držite na jednom mestu kako biste ih sve odjednom mogli tamo pregledati. To mesto može biti i običan Word dokument, jedan list papira ili koja god forma vama odgovara.

workspace-766045_1280

Važno je da imate zabeleženo ime pozicije za koju se konkurisali, rok za prijavu, datum prijave i način na koji ste i o čemu komunicirali sa tom kompanijom, a bilo bi dobro i da napišete neke svoje utiske sa intervjua koje ste imali.

Ovaj dokument vam može biti veoma koristan ne samo zato što ćete na jednom mestu imati sve važne datume – prijave i odlazak na razgovor za posao, nego i kao svojevrsna lekcija. Kratak opis intervjua za posao vam može biti način da naučite kako

Napišite beleške o razgovoru koji ste imali sa organizacijom ili bilo šta što ste naučili o samoj poziciji. To će vam pomoći prilikom dalje realizacije plana i buduće komunikacije sa organizacijom.

2. Napravite raspored (i pridržavajte se njega)

Do sada ste najverovatnije već usavršili veštinu procenjivanja vremenske jedinice koja vam je potrebna da završite neki rad ili projekat. Mapiranje rasporeda za vašu potragu za poslom i pridržavanje istog bez potrebe da previše mislite o njemu će vam biti od iste koristi.

Praćenje vaše potrage jeste izuzetno bitno, međutim, kako biste uspeli da kontrolišete proces, potrebno je takođe da postavite i neke granice. Kao što planirate vreme koje ćete koristiti za izradu nekog rada, isplanirajte i odredite raspored po kojem ćete potraživati poslovne prilike, uređivati vaše materijale i pregledati već poslate prijave.

3. Uskladite svoj ritam

Održite smirenost tako što ćete se skoncentrisati na pisanje svakog motivacionog pisma ponaosob, jedno po jedno. Ukoliko govorite sebi da morate sebi osigurati posao do kraja meseca, to će vas samo uznemiriti i frustrirati. Umesto toga postavite sebi realistične ciljeve koje možete ostvariti do kraja nedelje. Baš kao što niste dobili vozačku dozvolu i upisali fakultet, ne možete dobiti ni posao preko noći, što je sasvim u redu.

Nemojte se truditi da obuhvatite celokupno tržište rada odjednom. U toku dana možete, na primer, pregledati vašu biografiju, napraviti listu poslovnih kontakata koje imate ili pronaći pet novih poslovnih prilika za vas. Krajnji cilj vam ostaje isti, dok je vama tako lakše da pratite napredak tokom procesa. Fokusirajte se na ono što treba da postignete danas, nemojte razmišljati toliko o krajnjem cilju.

Bolje ćete kontrolisati situaciju ukoliko se ne prijavite za previše poslova. Kvalitet poslova za koje se prijavljujete bi trebalo da nadmaši kvantitet. Manje je zaiste više, fokusirajte se na najviše jednu do tri aplikacije za posao nedeljno.

4. Iskoristite alate i aplikacije koje se nude na internetu

Internet stranice sa oglasima, između ostalog, nude i oglase za posao. Ovi resursi su često zanemareni, a mogu pružiti sjajan uvid u pozicije koje su nepopunjene u vašem regionu.

keyboard-417090_1280Ovakve stranice imaju često neprimećene alate koji vam mogu uštedeti vreme i osigurati vam da pronađete adekvatnu poziciju za vas. Alatka koja se najčešće previdi je sistem obaveštavanja putem elektronske pošte. Napravite vašu posebnu pretragu koja uključuje kriterijume koji najviše odgovaraju poziciji koju tražite, zatim napomenite sistemu da želite redovno da primate obaveštenja o rezultatima pretrage.

Miler takođe preporučuje alatke koje služe za upravljanje projektima, poput Trello i Producteev, koje vam mogu pomoći da ispratite proces traženja posla tako što će vas podsećati na važne rokove za obaveze koje vam predstoje.

5. Proširite vidike izvan interneta

Prebacite vašu potragu za poslom u stvaran svet s vremena na vreme. Zakažite sastanak sa nekim iz karijernog centra sa vašeg fakulteta ili alumnistom koji se bavi istom delatnošću kao i vi. Takav pristup vam može pružiti informacije kakve Google nikada neće moći.

Internet može biti sjajna polazna tačka za diplomce koji traže posao, međutim, kako bi dobili pozicije na cenjenim programima stažiranja ili stalno zaposlenje, moraju da pronađu saveznika među svojim poslovnim kontaktima koji imaju kontakt sa tim poslodavcem.

Jedan od najvažnijih, a ujedno i najzabavnijih procesa tokom vaše potrage može biti proces kreiranja poslovne mreže kontakata. Obratite se svim ljudima koje poznajete i recite im šta tražite. Upitajte ljude u vašoj mreži koje kontakte oni imaju i sa kim su oni povezani, te sa kojim resursima oni raspolažu. Izgradnja poslovne mreže kontakata je sjajan način da upoznate nove ljude i da steknete saveznike koji će vas predstaviti u profesionalnom svetlu.

Ukoliko vam ovakav pristup ljudima nije prirodan, samo se prisetite da su i ti ljudi nekada bili u istoj situaciji u kojoj ste vi sada. Primanje pomoći je sastavni deo potrage za poslom i nećete morati zauvek da gradite svju mrežu kontakata. Dovoljno brzo će doći vreme kada će se studenti obraćati vama za savet.

Vaša nervoza će se ubrzo pretvoriti u uzbuđenje kako spoznajete sve više poslovnih prilika koje su vam dostupne. Samo se setite da ostanete ogranizovani i budite uvereni da imate sposobnost da preuzmete izazov i osvojite taj vrh planine.            

12/01/2016 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments