Nova pravila u poslovnoj komunikaciji

21/04/2020 13:00

Nova pravila u poslovnoj komunikaciji

Nova pravila vremenom postaju prevaziđena, jer se prilike u poslovom svetu razvijaju svakodnevno, pa samim tim nove stvari u odnosu na prethodne, po pravilu, daju bolje rezultate. 

Sigurno se svi sećate kako su radnici zazirali od svojih nadređenih i kako je postojao tačan i ustaljen šablon po kom ste mogli da im se obratite. Danas je to malo drugačije.

Često se sprovode različita istraživanja koja usmeravaju stručnjake iz određenih oblasti u kom pravcu bi novine trebalo da se kreću. Recimo, godine 2016. LinkedIn je sproveo istraživanje čiji su rezultati pokazali da je 85% osoba u SAD-u zaposleno zahvaljujući networking-u (umrežavanje, stvaranje kontakata).

Šta se u međuvremenu desilo? 

Kako su se razvili novi poslovi i prebacili u onlajn svet, tačnije na platforme socijalnih mreža, često danas možemo da se javimo svima direktno porukom preko tih istih platformi. Zašto? Jer su i njihovi poslovi tamo. 

Promena je ogromna, jer smo ranije morali da „vijamo“ osobe koje su nam bitne da bismo ugovorili termin za lični sastanak, a neretko smo odbijani.

Kod poruka koje šaljete u privatno sanduče, imajte na umu da nije loš znak ukoliko ne dobijete povratnu informaciju odmah, jer se dešava da takvih poruka bude zaista mnogo. U međuvremenu, dok čekate, istražite koja je druga osoba koju možete naći na isti način, a koja je relevantna.

Slično, a trebalo bi da nadovežemo, poslovni ručkovi polako postaju prevaziđeni, takođe. Uvek možete da predložite da vi dođete, donesete nešto u hodu, ili da ponesete kafu. Vreme je novac i dalje, a na ovaj način se štede i vreme i novac.

Na kraju oba ova novija pravila, obavezno se zahvalite na izdvojenom vremenu, bilo lično, bilo porukom kasnije nakon sastanka. Neka se poruka odnosi na zahvalnost na izdvojenom vremenu, jer vam je jasno koliko je svačije vreme dragoceno.

Kontakti stvaraju prilike

I danas je veoma važno da stvarate kontakte, ali ne po istom principu kao pre: samo oni na visokim pozicijama, jer samo oni mogu da pomognu. Ne. Sprijateljite se sa svima, jer nikad ne znate šta osoba koja je danas „samo“ pripravnik može da bude sutra, ili na koji način bi mogla da vam učini i u tom momentu.

Naravno, nikad ne zaboravljajte ljude koji vam pomognu.

Danas se ceni direktna komunikacija sa kulturnom pozadinom. Zašto direktna? Štedi se vreme i odmah se prelazi na stvar. Ukoliko odmah zatražite šta vam treba, odmah ćete i znati na čemu ste. Ukoliko na pristojan način direktno zatražite savet, mentorstvo, velika je verovatnoća da sve započnete gotovo odmah. 

Ili da budete odbijeni i istog momenta nastavite dalje.

I na kraju, ali veoma važno: kontakte stvarate svuda, pa i na odmoru. Imajte samo na umu da postoje ljudi koji nisu raspoloženi za sklapanje profesionalnog kontakta van poslovnog okruženja.

21/04/2020 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments