Back to homepage

Saveti za uspešan intervju

Saveti za uspešan intervju

Napisali ste sjajan CV i pozvani ste na razgovor. Šta sad? Uspešan intervju je ključna stvar za konačno dobijanje posla. Za Vas smo spremili nekoliko saveta i strategija koje se pokazuju korisnim kod razgovora za posao.

Saznajte nešto o kompaniji

Skupljanje informacija o kompaniji gde konkurišete za posao je jedna od najbitnijih stvari kod pripreme za posao. Dobra priprema će Vam olakšati da odgovorite na pitanja poput ”Zašto želite da radite u našoj kompaniji?”. Znanje o prošlosti preduzeća, kao i o budućim planovima može znatno pomoći pri intervjuu. Pogledajte veb sajt kompanije, potražite i dodatne informacije na internetu, nemojte se plašiti ni da kontaktirate preduzeće za dodatne informacije o poziciji na koju konkurišete.

Dobro se pripremite

Pobrinite se da je odeća za razgovor uredna i prilagođena poziciji za koju konkurišete. Prvi utisak je jako bitan, a izgled na to ima veliki uticaj. Pojavite se na vreme, a to znači barem 10 minuta ranije. Unapred pripremite odgovore na najčešća pitanja. Vežbajte, pokušajte da simulirate intervju pred ogledalom, ili sa prijateljem.

Ostanite smireni

Za intervju je jako važno da ostanete smireni i opušteni. Nervoza može da Vam oteža razgovor i znatno umanji šanse za dobijanjem posla. Ključno je da nervozu i anksioznost zadržite pod kontrolom. Dobra priprema i vežba će Vam puno pomoći kod nervoze, jer umanjuje šansu da nemate odgovor na postavljeno pitanje. Ne opterećujte se mnogo ako mislite da ste pogrešno odgovorili na neko pitanje, jedan pogrešan odgovor retko u potpunosti izuzme kandidata iz razmatranja za posao. Nemojte se opterećivati ni time da će vam biti postavljeno pitanje za koje nećete imati odgovor. Pozitivan stav i fokusiranje na uspeh će se pokazati korisnim.

Postavljajte prava pitanja

Mnogi kandidati se zbune kad im na intervjuu kažu ”Imate li nekih pitanja za nas?” Ali ovo je odlična prilika za dobijanje informacija koje Vam trebaju, kao i mogućnost da ostavite dobar utisak na poslodavca postavljanjem uviđavnih pitanja.

Plata

Pregovori o plati su možda najnezgodnija pozicija kod razgovora za posao. Za ovo je dobro da se prvo pripremite. Istražite koliko su plaćene pozicije slične onoj za koju konkurišite. Ne treba ni potceniti ni preceniti svoju potencijalnu platu. Važno je da budete strpljivi, sačekajte da poslodavac prvi pokrene ovo pitanje. Budite fleksibilni, možda je dobro za početak prihvatiti manju platu. Novac jeste važan, ali posao možda ima i neke druge prednosti i beneficije.

Pogledajte još