Back to homepage

Šta treba izbegavati pri pisanju CV-a

Šta treba izbegavati pri pisanju CV-a

Jako je lako napraviti grešku pri sastavljanju CV-ja, a čak i one najmanje mogu ostaviti loš utisak na poslodavca. Trenutno tržište rada čini zapošljavanje još težim, tako da je ključno da ne pogrešite pri sastavljanju radne biografije.

Imamo za Vas nekoliko saveta koji bi trebalo da svedu mogućnost greške na minimum.

Nemojte praviti greške u kucanju i pravopisne greške

Kada napišete CV, obavezno proverite da li ste napravili ovakvu grešku. Pređite prstom preko svake reči ako je potrebno. Ponekad je teško primetiti svoje greške, pa bi bilo dobro da zamolite prijatelja da pročita Vaš CV pre nego što ga pošaljete. Nijedan poslodavac neće želeti da zaposli nekog ko pravi greške čak i kad se prijavljuje za posao. Ukoliko niste sigurni da li je nešto dobro napisano, pametno je pročitati to naglas i videti da li vam zvuči dobro ili ne.

CV ne sme biti predugačak

Poslodavci često dobiju ogroman broj prijava za jedno radno mesto, i neće provesti puno vremena pregledajući jedan CV. Velika je mogućnost da će samo preleteti očima preko Vaše radne biografije. Ukoliko napišete previše, moguće je da neće imati vremena da pregledaju sve. Ukoliko ste negde napisali 20 reči, a mogli ste to isto da kažete sa pet, prepravite to. Bitnije je da privučete pažnju ključnim elementima, nego da kažete što više o sebi. Preporučena dužina CV-a je jedna do dve stranice.

Ne koristite “detinjastu” imejl adresu

E-pošta je primarni oblik poslovne komunikacije, i preporučljivo je da koristite profesionalnu imejl adresu. Možda najbolju varijantu predstavlja jednostavna adresa koja je varijacija vašeg imena i prezimena. Osim toga, proverite da li ste dobro napisali adresu i kontakt informacije.

Ne koristite isti cv za sve poslove za koje konkurišete

Izbegavajte korišćenje opštih izraza, koji nisu fokusirani na ciljanu poziciju.  Potrudite se da radnu biografiju prilagodite konkretnom radnom mestu na koje konkurišete.

Nemojte “ulepšavati” vaš CV

Kada pišete CV, najbolji izbor je da pišete crno na belo, minimalistički, bez boja, različiti fontova i veličina slova, jer tako samo možete zadati glavobolju poslodavcu. Pre nego što pošaljete CV, pokažite ga par osoba da čujete njihovo mišljenje.

Nemojte samo nabrajati poslove koje ste obavljali

Umesto prostog nabrajanja vaših dužnosti i odgovornosti na prethodnim poslovima pokušajte da istaknete Vaša dostignuća. Neka poslodavac vidi Vaš lični doprinos na prethodnom radnom mestu, i vrednost koju ste dodavali na toj poziciji.

Ne budite previše skromni

Ukoliko ste učinili nešto dobro, nemojte se stideti da to istaknete u CV-ju. Mnogi se plaše da će zvučati previše hvalisavo i zbog toga ne istaknu svoje uspehe koji bi mogli biti značajni. Praksa pokazuje da isticanje svojih dostignuća utiče pozitivno na poslodavce, i povećava šanse za poziv na razgovor.

Pogledajte još