Pripremite se na vreme: 7 standardnih pitanja na intervjuu za posao

09/01/2018 15:19

Pripremite se na vreme: 7 standardnih pitanja na intervjuu za posao

Stres odlaska na razgovor za posao je stresan, bez obzira da li je u pitanju prvi ili peti intervju. Kako biste umanjili nervozu, važno je detaljno se pripremiti, a u nastavku otkrijte koja su to najčešća postavljana pitanja na intervjuima.

Pored standardnog pitanja “Zašto treba da vas zaposlimo”, poslodavci najčešće postavljaju ovih šest pitanja.

1. Zašto želite da radite ovde?

Postoji mnogo odgovora na ovo pitanje, ali u ovom slučaju, iskrenost poput: “trebaju mi pare”, nije opcija. Umesto toga, odgovorom treba da pokažete da ste upoznati sa radom same kompanije i da date do znanja zašto, svojim veštinama, možete da se uklopite u kolektiv.

2. Da li ste pre imali ulogu vođe?

U ovom slučaju, potreban je odgovor koji će pokazati koliko ste u stanju da motivišete i inspirišete ostale. Ovde iskoristite bilo kakav primer vođstva s kojim ste se suočili, pa makar to bio i slučaj iz privatnog života.

3. Koja je vaša najveća slabost?

Umesto da pokažete svoje mane, na ovo pitanje odgovorite tako da neku svoju vrlinu prikažete kao manu. Na primer, recite da ste prefekcionista i da žudite da sve bude savršeno iako to nije moguće ili istaknite da vam jako smeta kada neko kasni, pa zbog toga burno reagujete.

4. Kako bi vas opisale kolege?

Navedite sve osobine i veštine zbog kojih ste bili nezamenljivi na prošlom poslu i izbegavajte osobine koje vas opisuju kao ličnost. Zapamtite da je u pitanju posao, a ne zadovoljstvo, te informacija koliko ste stekli prijatelja na prošlom radnom mestu nije relevantna.

5. Kako se snalazite u konfliktnim situacijama?

Kada poslodavac postavi ovo pitanje, pokušava da shvati koliko hladnokrvno reagujete na stres. U ovom slučaju pokažite da ste zreli i da konflikte rešavate smirenim razgovorom i sagledavanjem problema iz svih uglova.

6. Imate li pitanja za mene?

U ovom slučaju pomoći će vam prethodna priprema. Istražite šta kompanija radi i postavite pitanje u vezi sa na primer nekim novostima ili projektima same firme. Najgore pitanje koje možete da postavite jeste ono o plati ili o samom opisu posla.

09/01/2018 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments