Dobar rezime: Ključne karakteristike

02/09/2015 15:44

Dobar rezime: Ključne karakteristike

Kada je bitno da ostavite dobar prvi utisak u poslovnom svetu, a pritom vam je CV sastavljen od velikog broja uspešnih radnih iskustava, onda je jako važno da napišete dobar poslovni rezime.

Dobar poslovni rezime = pregledan poslovni rezime

Više pasusa

Napišite svoja dostignuća i uspehe u više kraćih pasusa, od po 5-7 redova. Na taj način će sve bitne stavke biti pregledno istaknute.

Samo najvažnije

Vaš CV može biti prepun radnog iskustva, ali ako konkurišete za neki konkretan posao, onda napišite rezime koji će biti prilagođen poslu za koji aplicirate. Uzmite u obzir da se često za jedno radno mesto prijavi veliki broj ljudi, a poslodavci možda nemaju vremena da se predugo posvete čitanju svih rezimea.

S obzirom na to da će vaša prijava možda “dobiti” između 5 i 30 sekundi vremena, bolje je da bude kraća i konkretna, kako bi poslodavac odmah mogao da stekne pravi utisak o vama. Ako u kratkim crtama napišete sve što bi moglo da bude važno za taj posao imaćete veće šanse da i dobijete taj posao.

Tabelatni prikaz

Kako bi vaš poslovni rezime izgledao što bolje i preglednije, sve podatke ispišite koristeći tabelu sa nevidljivim ivicama. Na taj način ćete bolje moći da organizujete prostor na papiru kako bi rezime izgledao urednije i preglednije.

Nabrajanje

Pored pravila da pišete više pasusa koji su kraći, koristite i “bullet“-e, odnosno tačne kako bi bilo efektivnije. Tačkama nabrajajte pasuse kod su deo jedne celine.

Preglednost

Kako bi bili sigurni da će vaš rezime izgledati profesionalno i pregledno, koristite odgovarajući font slova. Sa Times New Roman fontom nikada nećete pogrešiti, a ako želite nešto da naglasite možete koristiti bold ili italics.

02/09/2015 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments