3 saveta kako da najbolje iskoristite pauzu

24/12/2015 12:46

3 saveta kako da najbolje iskoristite pauzu

Svima u toku radnog vremena periodično opada koncentracija, što može biti znak umora, gladi ili samo potrebe za svežim vazduhom, slatkišem, šoljom kafe ili čaja.

Pauze su veoma korisne, pogotovo u poslovima za koje je potreban viši nivo koncentracije i na kom je važan “bistar um”. Pravljenje pauza u toku radnog vremena može samo da poboljša efikasnost i produktivnost.

Emili Hanter i Suzan Vu, profesorice menadžmenta na Bejlor fakultetu, Hankamer poslovne škole, anketirale su 95 zaposlenih (starosti između 22 i 67 godina) u periodu od pet radnih dana. Svaka osoba je dokumentovala svaku pauzu koju je uzela u ovom eksperimentalnom periodu. Rezultati studije su doveli do sledećih ključnih zaključaka:

1. Najbolje vreme za odlazak na pauzu je u kasno jutro

Umesto tipične kulture – radi naporno celo jutro, pa uzmi pauzu za ručak ili pauzu u kasno popodne, raniji odmori dopunjuju više resursa: energiju, koncentraciju i motivaciju.

2. “Bolje pauze” prisvojiti aktivnosti koje zaposleni preferiraju

Najbolje aktivnosti u toku pauze se sastoje od stvari koje vi izaberete i koje vi želite da radite umesto stvari koje su vam pripisane. Provođenje pause na ovaj način donosi više odmora, pa se svom poslu možete vratiti odmorniji.

picnic-918754_640

3. Duže pause su korisnije, ali češće kraće pause su još bolje

Istraživanje je pokazalo da su više kratkih pauza povezane sa višim rankom zaposlenih, što inicira da zaposleni treba da budu ohrabreni da uzimaju pause.

„Bolje pauze“ mogu dovesti do boljeg zdravlja i povećanog zadovoljstva poslom.

Ankete zaposlenih su pokazale da oporavak energije, koncentracije i motivacije nakon „bolje pauze“ (ranije u toku dana, vršeći aktivnosti po želji) dovodi do toga da zaposleni manje osećaju bolove poput glavobolje, naprezanja očiju i bolova u donjem delu leđa. Zaposleni su, takođe osetili povećanje zadovoljstva svojim poslom, kao i smanjenje emocionalne iscrpljenosti.

24/12/2015 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments