Najteža pitanja na intervjuu za posao

22/08/2016 14:52

Najteža pitanja na intervjuu za posao

Intervju, odnosno razgovor za posao najčešće dolazi kao poslednji test u nizu eliminacionih krugova zahvaljujući kojima se dolazi do najboljih kandidata određeno radno mesto.

Međutim, iako je poslednji, intervju je često i najteži deo u procesu dobijanja posla. Potrebno je suočiti se sa potencijalnim poslodavcem i oči u oči razgovarati. Često razgovor ovog tipa ne zahteva da pokažete veštine koje će vam biti potrebne za obavljanje posla – jer je do sada utvrđeno da ih imate, ali je potrebno da pokažete da ste kao osoba ono što je potrebno toj firmi.

Kako se pripremiti za razgovor za posao?

U suštini – za razgovor za posao se ne možete pripremiti jer ne možete da znate šta će vas poslodavac pitati, a možete očekivati bilo šta. Ovo je lista nekih od najtežih pitanja ili barem pitanja na koja je najteže dati “pravi” odgovor:

Zašto ste napustili prethodni posao?

Nije isto ako ste dobili ili dali otkaz na prethodnom poslu. Isto tako – razlog za prekid radnog odnosa može biti različit. Ako niste bili zadovoljni uslovima u firmi u kojoj ste radili – to i recite, ali navedite i konkretan primer, kao i ono što ste vi očekivali (a niste dobili). Ako ste dobili otkaz – potrudite se da ne izgovorite ništa što bi moglo da deluje kao da ogovarate svog bivšeg poslodavca. Održite stav profesionalca i osobe koja zna da odvoji lično od poslovnog ponašanja.

Zašto ste dugo bili bez posla?

Ukoliko se prema vašoj biografiji može zaključiti da niste u radnom odnosu bili više od pola godine ili godinu – potencijalni poslodavac koji se nalazi naspram vas mogao bi da vas pita upravo – zašto niste bili zaposleni?

Naravno, svakome može da se desi da bude bez posla nekoliko meseci, ali je najbitnije da u tom periodu radite nešto korisno. Osim što vam usavršavanje, voloniranje ili neki privremeni rad može doneti mnogo dobrih prilika u budućnosti zahvaljujući iskustvu i novim znanjima koja ste stekli – sama činjenica da vi ne gubite vreme nego ga pametno koristite ukoliko ne radite – biće veoma zanimljiva poslodavcu koji će sigurno zbog toga imati bolje mišljenje o vama.

Šta su vaše slabosti?

Naravno, ne možete reći da ih nemate, jer ćete na taj način odati utisak nadmene ili prepotentne osobe, u čijem društvu niko ne voli da bude, a kada je u pitanju posao – niko ne želi takvog zaposlenog niti kolegu. Ipak – ne možete biti ni u potpunosti iskreni i reći da na primer nekad imate problem sa koncentracijom, ustajanjem na vreme ili slično.

U ovom slučaju, najbolje bi bilo da kažete da su vaše slabosti to što ste perfekcionista ili što brinete o svakom detalju, zbog čega ne podnosite nesavršenstvo u poslu. Ovo se može protumačiti kao veoma naporno za radni proces i svakodnevne obaveze, ali ne postoji poslodavac koji neće ovo smatrati odličnom odlikom – koja je veoma važna za finalna rešenja ili krajnje proizvode.

Opišite neki svoj neuspeh u poslu

Niko ne želi da priča ili da se priseća svojih neuspeha, ali ukoliko je to jedno od pitanja na intervjuu za posao, naravno da bi trebalo da ispričate. Izaberite bilo koji zadatak ili projekat na kom ste radili a koji je bio na ivici propasti ili je čak i propao – ali se fokusirajte na to kako ste se vi u toj situaciji ponašali, kako ste podneli neuspeh, šta ste iz toga izvukli kao pouku i kako se to odrazilo na vaš neki naredni uspeh.

Gde vidite sebe za pet godina?

Iako vam se možda čini da ne postoji realna šansa da vam se to ispuni – vi ipak recite gde sebe vidite za pet godina, na kojoj poziciji ili obavljajući neki određen posao, pogotovo ako bi to bilo moguće u firmi u kojoj se nalazi radno mesto za koje ste aplicirali.

Jedino na šta bi trebalo da pazite jeste da ne kažete da biste voleli da budete upravo na mesto osobe sa kojom razgovarate – jer na taj način direktno pretite preotimanjem posla svom potencijalnom poslodavcu – što sigurno nije razlog za vaše zaposlenje.

Da li imate nekih pitanja?

Čak iako ste saznali sve što želite, samostalno se raspitujući ili kroz razgovor sa poslodavcem – ipak se potrudite da postavite neko pitanje. Na ovaj način pokazaćete svoje interesovanje za posao za koji ste se prijavili, ali i za firmu u kojoj biste radili.

Poželjno je imate otprilike tri pitanja – na primer: šta bi bili vaši zadaci na dnevnom nivou? koji su trenutni projekti u koje biste vi bili uključeni? da li ćete raditi samostalno ili u timu? i slično. Pitanja o odmorima i plati ipak nisu za eliminacione razgovore, to bi trebalo da spada u pregovore kada taj posao bude zaista vaš.

22/08/2016 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments