Priprema za intervju za posao

30/07/2015 14:48

Priprema za intervju za posao

Uspeli ste da pronađete oglas za posao koji biste voleli da radite, vaše obrazovanje se poklapa sa uslovima konkursa. Prvo što ćete uraditi svakako je slanje radne biografije i po potrebi motivacionog pisma.

Onda dolazi period iščekivanja poziva na razgovor. Kako biste lakše “preživeli” čekanje na poziv, a kako bi i ujedno taj intervju prošao što bolje po vas, ovaj period iskoristite za pripremu.

Poznato je da se posao ne dobija samo na osnovu onoga što se nalazi “na papiru”, odnosno onoga što se nalazi u vašoj radnoj biografiji. Često je utisak koji ostavite kod poslodavca tokom intervjua ono što presuđuje.

Samim tim što se prošli u prvi krug i što se pozvani na intervju znači da ste kvalifikovani za taj posao, a sada je red na vas da ubedite poslodavca da ste BAŠ VI osoba koju je ta kompanija čekala.

Kako bi intervju za posao prošao što bolje potrebno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari:

Saznajte što više o kompaniji u kojoj ste aplicirali za posao

Kada se pojavite na intervjuu za posao, vaš budući posodavac će već znati pojedine stvari o vama, na osnovu CV-ja koji ste priložili. Ono što ne zna o vama jeste kakva ste odoba i kako se ponašate među ljudima. Tada je prilika da pokažete da ste zainteresovani, požrtvovani i spremni da radite u toj firmi.

Pokažite svoje znanje o poslu za koji ste se prijavili, kao i o kompaniji, ali budite suptilni u tome. Kroz razgovor provlačite neke informacije i povezujte podatke o firmi i radnom mestu sa temom razgovora u tom trenutku.

Saznajte što više o radnom mestu za koje ste se prijavili

Osim nekih opštih informacija o firmi, potrebno je naravno da znate što više i o radnom mestu za koji ste konkurisali. Na taj način postavićete se u poziciju da istaknete svoje dobre strane – svoja znanja i veštine koje su potrebne za taj posao.

Potrebno je da budete iskreni u vezi sa svojim nedostacima koji se tiču veština i znanja koja su vezana za to radno mesto. Jednostavno – ne možete sakriti da nemate dovoljno iskustva ukoliko je to presudno i kad-tad će se to prikazati. Zbog toga bolje je da budete objektivni po pitanju svojih znanja i veština i da ih prikažete onako kako zaista jeste. Naravno, potrudite se da to ne ide na vašu štetu.

Pripremite pitanja za poslodavca

Tokom većeg dela razgovora vi ćete zapravo biti ti koji ćete odgovarati na pitanja, ali na kraju poslodavci najčešće daju priliku i kandidatima da postave pitanja u vezi sa poslom. Zato je važno pripremiti se i za ovaj deo intervjua.

Postavljanjem pitanja koje je u vezi sa poslom možete pokazati svoje interesovanje kako za taj posao, tako i konkretno za to radno mestu. Ukoliko postavite pitanje o poslu, načinu rad u toj kompaniji, poslovnom angžmanu ili slično – pokazaćete motivisanost da baš vi budete odabrani za taj posao.

Proučite svoj CV

U vašoj radnoj biografiji se nalaze dosadašnja radna iskustva, obrazovanje i druge važne informacije za konkurisanje za posao. S obzirom na to da je to ipak vaša biografija, potrebno je da znate sve detalje, kako se ne biste našli u nezgodnoj situaciji tokom intervjua.

Dovoljno je samo da bar pročitate svoju biografiju pre nego što odete na razgovor za posao – na taj način osvežićete detalje kao što su neki datumi koji su bitni za vašu karijeru do sada ili tome slične sitnice koje u razgovoru mogu biti presudne.

Osim toga, podsećanjem šta se sve nalazi u vašoj biografiji daćete sebi ideju – kako se još bolje predstavite poslodavcu. Naglasite neke delove biografije koje smatrate da bi mogle presuditi u vašu korist prilikom intervjua i koje vam mogu doneti željeno radno mesto.

Spremite kratku prezentaciju o sebi

Uglavnom na početku razgovora za posao poslodavac daje priliku kandidatima da se predstave i kažu nešto o sebi. Taj deo razgovora nije baš previše formalan, pa tada možete da kažete i odakle ste, gde trenutno živite i nešto slično tome.

Ova prezentacija bi mogla da sadrži i podatke o obrazovanju, opis poslednjeg radnog mesta ili nekog drugog prethodnog posla kojim ste se bavili (bez obzira na to da li ima ili nema veze sa poslom za koji u tom trenutku konkurišete), specijalne veštine koje posedujete, koje strane jezike govorite i zašto ste se prijavili na konkurs za taj posao.

Kako se ne biste zapetljali i u trenutku ostali “bez teksta” i to baš na početku razgovora, najbolje bi bilo da kod kuće uvežbate kratku prezentaciju o sebi. Sklopite nekoliko kraćih rečenica, koje vam mogu poslužiti i kao teze za nastavak razgovora.

Predstavljanje sebe na početku intervjua ne bi trebalo da traje previše dugo, otprilike dva minuta je dovoljno da kažete nekoliko informacija o sebi – ukratko. Nakon toga, krenuće formalni deo razgovora za posao.

Podsetite se koja su najteža pitanja na intervjuima

Postoje pitanja koja se postavljaju na razgovorima za posao a koja predstavljaju način da se na primer poslodavac upozna sa vašim karakterom.

Kako ne biste bili zatečeni u tom trenutku pitanjima kao što su Zašto bismo baš vas trebalo da zaposlimo? ili Šta bi o vama rekla osoba kojoj se uopšte ne sviđate?

Skupite sva dokumetna koja bi vam mogla zatrebati

U zavisnosti od toga za koji posao konkurišete – biće vam potrebna različita dokumenta. Osim onih koje inače nosite sa sobom – lična karta i na primer vozačka dozvola, potrebno je da sa sobom imate i ostala dokumenta koja bi možda mogao poslodavac da vam traži kao dokaz za školovanje ili završen neki kurs.

Zbog toga bilo bi dobro da na jedno mesto stavite sva dokumenta:

  • Radna biografija – na srpskom i engleskom jeziku
  • Uverenje o državljanstvu
  • Svedočanstvo o završenoj srednjoj školi
  • Diploma fakulteta/više škole
  • Sertifikati završenih kurseva (strani jezici, kursevi informatike ili nekih druhij veština)
  • Preporuke bivših poslodavaca, kolega, stručnjaka, profesora…
  • Nagrade, diplome i priznanja koja ste odvajali za svoj rad i znanje iz određenih oblasti.

Budite odmorni i sveži

Osim svih dokumenata i informacija koje morate imati, bitno je i kako izgledate. Zbog toga – potrudite se da budete naspavani i odmorni, da je odeća koju odlačite u skladu sa mestom na kom se nalazite i radnim mestom za koje konkurišete.

Ukoliko je intervju rano ujutru – ustanite na vreme da se razbudite i obavite svoje jutarnje rituale ako ih imate kako biste bili što pribraniji kada dođete na razgovor.

Obratite pažnju na vreme

Kada dobijete informacije o tome gde se i kada održava razgovor za posao, potrudite se da tamo budete baš kada je dogovoreno. Kašnjenje ne bi smelo da vam se dogovori, pogotovo ako za to nemate opravdanje, a ukoliko budete svesni da ćete kasniti – najavite to poslodavcu ukoliko za to ima vremena.

Osim što nije dobro da zakasnite na intervju, nije previše pohvalno ni da se na dogovoreno mesto pojavite i previše rano. Na taj način gotovo podjednako pokazujete nemar i nepoštovanje vremena i rasporeda te firme i poslodavca.

Zato je najbolje da dođete tačno na vreme, odnosno par minuta ranije kako biste stigli da se priviknete na prostor u kom se nalazite ili da se malo osvežite, ukoliko imate potrebu za tim.

30/07/2015 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments