Kada je vreme da tražite povišicu?

16/04/2020 13:56

Kada je vreme da tražite povišicu?

Traženje povišice je sasvim prirodan momenat u poslovnom svetu, međutim, ni malo lak. 

Iako za taj korak najčešće postoje opravdani razlozi, postignuti rezultati, godine predanog rada i različitih ideja, retko kada smo u potpunosti sigurni na koji način bi trebalo da iskomuniciramo svoju zasluženu nagradu.

Postoje načini koji će pomoći da to uradite u pravom trenutku i na pravi način.

U nekim preduzećima, postoje tačno određeni momenti kada se radi na budžetu koji je namenjen platama. Ukoliko je taj period transparentan, onda sigurno znate kada bi došlo u obzir da se razmatra pitanje povišice. Ukoliko se to ne zna, pokušajte da saznate i da se nakon toga obratite svom nadređenom.

Sa druge strane, ukoliko radite veću količinu posla i to radite već duže vreme, imate opravdani razlog za razgovor o povišici.

Nevezano za razloge, nikad nije lako pričati diretkno sa nadređenim o tome. Zato, evo nekoliko saveta:

  • Pripremite se argumentima,
  • Budite precizni u tome šta želite,
  • Nemojte da zahtevate, ni da se izvinjavate,
  • Budite profesionalni,
  • Ne započinjite razgovor žaljenjem i uslovljavanjem.

Trebalo bi da se fokusirate na to kako ste tačno doprineli firmi za koju radite. Dakle, na koji način ste zaradili novac, na koji uštedeli, navedite ideje koje su realizovane kroz zaradu i navedite koje ste to probleme rešili.

Budite spremni na to da će nadređeni možda imati primedbe, da će pitati da li ste i kada imali poslednju povišicu, tražiti razlog da sada baš nije momenat za tako nešto. I ovde je važno da imate argumente zbog kojih ste rešili da razgovarate o tome, pa budete direktni i precizni. 

Bilo bi dobro kada biste imali pisani trag tog poslovnog sastanka, pogotovo ukoliko sklopite usmeni dogovor, kao dokaz za obe strane. 

Na kraju, ukoliko ne budete tražili, nećete ni dobiti ono što vam sleduje.

16/04/2020 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments