5 izazova sa kojima se susretne svaki preduzetnik

15/02/2016 15:22

5 izazova sa kojima se susretne svaki preduzetnik

Podrazumeva se da preduzetništvo oduzima ogromnu količinu mentalne snage. Mislićete da ste izgubili razum, da ćete bankrotirati, da ste bacili mesece vašeg života na neuspeli projekat. Sve ove negativne emocije, kao i mnoge druge sasvim su prirodne. Biti preduzetnik znači rizikovati.

Bilo da tek pokrećete vašu firmu, ili vodite jednu već godinama, čitajte dalje i ne zaboravite – niste sami. Ovo su pet najčešćih izazova sa kojima se bori svaki preduzetnik.

1. Definisanje sebe

Kada se zaposlite, znate tačno šta treba da radite i šta se očekuje od vas. Kad ste sam svoj šef, situacija je drugačija. Sami morate odlučiti šta želite, koje će biti vaše obaveze i u kom smeru želite da se vaša firma kreće. Sve ovo stvara stres koji vam jednostavno ne treba.

2. Rad bez vođstva

Biti preduzetnik znači početi ni iz čega. Sve zavisi od vas što, iako vas verovatno uzbuđuje i verovatno je glavni razlog što ste preuzeli ovaj poduhvat na sebe, isto tako znači da ste sami. Nemate mapu, uputstvo ni smer. Naravno, možete uvek pitati druge za savet, ali ipak se sve svodi na vaš um i vaš rad. Morate prihvatiti da sada vaše odluke i vaše reči imaju težinu koju nikada pre nisu imali.

3. Intenzivne emocije

Sumnja, strast, zbunjenost i strah su uobičajeni ako ste preduzetnik. Situacija obično postane gora jer sve te emocije često naviru u isto vreme, sve odjednom. Ovo je sve normalno i očekivano, i samo zapamtite da će vremenom proći.

4. Vladanje stresom

Nemojte se zavaravati da je preduzetništvo lako. Pritisak je neverovatan i sve dok ne naučite kako da kontrolišete i regulišete anksioznost koja sledi iz istog, morate je prihvatiti i postati svesni da je zasad ne možete izbeći. Recimo da vam telefon zvoni predveče, ili jednostavno u vreme kada drugi znaju da vam je pauza. Svesni ste da je to nešto loše, vezano za posao, i odmah vas hvata onaj poznati grč u stomaku i obliva hladan znoj. Ipak, vi kao budući šef – morate ignorisati emocije i javiti se na telefon i rešiti problem.

5. Finansijske poteškoće

Prva stvar što pati kada pokrenete firmu je vaš novčanik. Još je gore ako se desi neki problem ili kriza vezana za firmu. Rešavanje tih problema zahteva ogromnu količinu novca i lančana reakcija koja usledi od korigovanja situacije može da upropasti i vas i vašu porodicu.

Kada uzmemo sve ove izazove u obzir, zašto bi neko uopšte želeo da bude preduzetnik? Pre svega i iznad svega, strast. Ako imate jaku želju i potrebu da ostvarite nešto, onda nemate ni vremena za strah i sumnju. Imate samo osećaj da radite ono za šta ste rođeni.

Ako vas nadvladaju izazovi preduzetništva zapamtite da je sve to deo jednog putovanja – imate određenu destinaciju i idete prema njoj. Praviti nešto ni od čega nije lako i pre svega je za pohvalu. Kako vreme odmiče, izazovi će postati lakši, stres jednostavniji za kontrolu, i pre nego što trepnete, već ste tu.

15/02/2016 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments