Kako smanjiti stres?

23/10/2020 12:42

Kako smanjiti stres?

Stres je veoma popularan termin današnjice. Pored ubrzanog stila života koji diktira sve veći broj ljudi na planeti pa time i veći poslovni apetiti, gradovi, sad smo dodatno opterećeni i stresom koji je uzrokovala pojava pandemija virusa i globalana panika. Svesni stresa smo već na pola puta i da ga se oslobodimo, a ovo su neke od jednostavnih rutina  koje će nam pomoći u  oslobađanju od stresa

Redovan san

Redovnim snom revitalizujemo naše telo. Upravo stres remeti naš san a neistpavanost dodatno rasplamsava stres i čini nas krhkim, razdraživim, slabi nam imunitet i utišava sve normalne procese i funkcije organizma. Da bi prekinuli taj začarani krug i oteli od noći dovoljno sna, treba da smanjimo nivo unosa kofeina i alkohola, veštačkih stimulansa koji nas održavaju budnim i trezvenim u toku dana. Učinimo spavaću sobu oazom u kojoj nema rokova, stresnih mailova, definišimo granice privatnosti i samim tim mozak ulazi u relax zonu vazanu za prostor odmora.

Smanjeni unos kofeina i alkohola 

Dok alkohol u malim količinama opušta večće količine mogu imati totalno suprotan efekat a mogu i dovesti do depresije. Kofein u veoma malim količinama može kao blagi diuretik da bude blagotvoran ali ukoliko prekoračimo te minimalne doze kofein može da dovede telo do dehidratacije i time čini više lošeg nego dobrog za naš organizam. Stoga oprezno sa kofeinom. Za pravilno funkcionisanje našeg tela bilo bi najbolje da pijemo dosta vode i voćnih sokova, čajeva koji bi nas okrepili i hidrirali.

Aktivni bar pola sata tokom 

Aktivnost, makar to bila i pola sata blaga šetnja na čistom vazduhu, zaista čini čuda za naš metabolizam, cirkulaciju i san. Tokom aktivnosti telo luči dragoceni kortizol i adrenalin u većim količinama a to su hormoni dinamike i sreće koji će nas osloboditi od stresa, sasvim prirodno razbuditi ali i umiriti. Blaga fizička aktivnost treba da postane sastavni deo vaše dnevne rutine, makar to bila šetnja od kuće do posla i obrnuto.

Primenite relaks tehniku

Naučite sami da umirite svoje misli i telo i time odklonite stres. Probajte sa meditacijom ili još lakše sa samo- hipnozom. Ponavljajte sebi neku reč koja vas čini srećnim i opuštenim kao što je „ljubav“, „mir“, neka koja za vas ima posebno značenje. Ukoliko vam ne ide sa jednom reči možete da koristite i pozitivne afirmacije, kao na primer: „Osećam mir i ljubav“ ili slično. Fokusirajte se na reč ili afirmaciju i čak i ako u vaše misli uplove neke loše, negativne emocije ili naboji jednostavno ih pustite da budu tu i da odu, a onda fokus vratite na odabranu reč ili rečenicu.Ukoliko vam ovo ne uspe iz prve, ne brinite, i relaksacija je veština koja se uči vežbom i praktikovanjem.

23/10/2020 12:42