Šta ne smete da uradite na razgovoru za posao?

24/03/2020 11:52

Šta ne smete da uradite na razgovoru za posao?

Razgovor za posao – još jedna noćna mora svakog mladog čoveka, pogotovo ako je prvi put. Možda će nekima biti smešno, ali kao što postoji sticanje iskustva za određeni posao ili na određenom radnom mestu, tako se stiče iskustvo i za razgovor za posao.

Ne očajavajte, jer slede saveti!

Postoje stvari koje morate da uradite, neke stvari su preporučljive, ali neke baš ne biste smeli

Na razgovor za posao dođite na vreme, ili 10 minuta ranije. Ne smete da kasnite, niti da dođete previše rano. Kašnjenje pokazuje manjak zainteresovanosti, nepoštovanje i ravnodušnost, dok za drugu varijantu ima više razloga, a jedan od njih je izbegavanje susreta sa ostalim kandidatima.

Verbalna gestikulacija je od velikog značaja. Gotovo je nemoguće da ne budete nervozni, što sa sobom nosi blago znojenje tela i dlanova, podrhtavanje glasa i rumene obraze, ali sasvim je druga stvar ako češete glavu, nos ili vrat. Pored toga što je nepoželjno, smatra se nekulturnim.

Nervoza se manifestuje i kroz tapkanje prstima ili rukama po stolu. Nepoželjno je i odvlači pažnju, iako je najčešće nesvesna radnja.

Ne menjajte položaj nogu prečesto. Ako ih jednom prekrstite, potrudite se da one ostanu u tom položaju do kraja razgovora. Ne prekrštajte ruke na grudima, takođejer ovaj gest pokazuje arogantnost i neprijateljstvo.

Ne koristite mobilni tokom intervjua, ili još gore – sat. Dosadno vam je? Potrudite se da progutate knedlu i sačekate redovno da intervjuer završi svoje izlaganje. Uostalom, samo se prebacite na drugu poziciju i zamislite da kandidat to uradi vama.

Laganje nije preporučljivo, a lako je proverljivo. Bitno je da zapamtite da će vas intervjuer sigurno pitati da podelite sa njim neku svoju slabost, ili da opišete neki poslovni poraz koji ste doživeli. Ne lažite ni ovde, ne govorite kako je perfekcionizam vaša mana, opišite ono što zaista jeste, jer iz onoga kako ste odreagovali i šta smatrate manom vidi se dosta vaših sposobnosti.

Što se tiče dres koda, ukoliko nije posebno naznačeno pravilima kompanije, bitno je samo da bude usklađeno i umereno za oba pola.

Trudite se da svoje izlaganje usmerite tako da ne izgleda kao da napadate, da se branite, ili da ste očajni. Ukoliko se pojavite nespremni, to potencijalnom poslodavcu pokazuje da ste nedovoljno zainteresovani i da ne poštujete njegovo vreme.  

Na kraju, važno je da nikad ne govorite ružno o bivšem poslodavcu, nije obaveza da pričate o svojoj porodici i privatnim temama, a što se tiče bilo kakvih ponašanja iz prošlosti o kojima intervjuer takođe može da pita – nemojte za to kriviti nekog drugog ili tražiti izgovore.

24/03/2020 11:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments