Kada je pravo vreme za prve zaposlene?

25/11/2015 10:03

Kada je pravo vreme za prve zaposlene?

Možete da nastavite sa teškim dvanaestočasnovnim radom svaki dan zadržavajući sav profit i investirajući u posao, a možete i zaposliti nekoga ko može da preuzme neke od vremenski dugotrajnih zadataka kako biste se vi fokusirali na rast vašeg poslovanja.

Kao da ovo nije dovoljno zbunjujuće, takođe morate da uzmete u obzir sve prednosti i mane oba predloga. Na primer, ako planirate da zaposlite nekoga, da li ste spremni da mu ponudite konkretan opis posla?

Mnogi preduzetnici su toliko pretrpani poslom da zapošljavaju bez pravog promišljanja. Ovo može da rezultira gubljenjem vremena, energije i novca.

Kad već pričamo o novcu – da li ste zaista svesni svih troškova oko zapošljavanja prvog radnika? Uobičajeno pravilo je da ćete platiti radnikovu platu, plus dodatnih 20% za raznorazne troškove platnih spiskova, koji se mogu brzo nagomilati.

Uračunajte tu još i troškove vrbovanja, unajmljivanja i obučavanja novog radnika, kao i infrastrukture i opreme neophodne da osigurate uspeh vašeg novog zaposlenog. Vaši troškovi samo tokom prve godine mogu skočiti i do 25, 30 čak i 35 odsto plate vašeg novog radnika.

Ništa od toga čak ni ne uključuje državne zahteve neophodne za zapošljavanje radnika. Oni podrazumevaju popunjavanje raznih formulara, sređivanje dokumentacije protiv utaje poreza i omogućavanje zdravstvenog osiguranja radnicima.

Koliko god vas ideja o zapošljavanju radnika dovodila u iskušenje kada se osećate zatrpani poslom, količina novca i vremena povezana sa tim treba da vas natera da dobro razmislite. Prvo se zapitajte sledeća pitanja:

Hoće li vaš novi zaposleni imati dovoljno posla?

Ako ste sigurni da vam treba pomoć – bez ugovora o radu ili usluga spoljašnjih saradnika (što biste prvo trebali da uzmete u obzir) – prvo razmotrite da li ima dovoljno posla za novog zaposlenog.

Ako možete razumno popuniti 30 do 35 časova nedeljno novom radniku, zapošljavanje na puno radno vreme bi imalo smisla. Ostalih 5 do 10 sati nedeljno može biti iskorišteno na brendiranje, marketing i dovođenje novih saradnika.

Ima li dovoljno novca za zapošljavanje?

Postoji nekoliko načina za utvrđivanje da li možete priuštiti zapošljavanje radnika na puno radno vreme. U principu, trebalo bi da imate između tromesečne i šestomesečne plate uvek kod sebe na raspolaganju.

To može biti u vidu novca u banci koji ćete preuzeti na ruke, otvorene kreditne linije ili naloga za naplatu. Zapamtite da samo bivanje u mogućnosti da platite toj osobi svakog meseca nije dovoljno.

Olakšice bi trebale biti deo jednačine, baš kao i infrastruktura. Verovatno ćete morati da nabavite kompjuter, telefon i radno mesto (zajedno sa stolom i stolicom). Iako su ove stvari deo početnih troškova koji mogu isplaćeni, ipak vam treba pravi novac koji ćete koristiti u planu zapošljavanja.

Da li ste razmišljali o poslovnoj politici?

Poslovna politika možda ne zvuči veoma privlačno novom, modernom poslu koji hoće da se izdvoji iz gomile kao svetionik poslovnih sloboda, ali ona može biti vaš najbolji prijatelj u jednoličnim kadrovskih pitanjima koja se neizbežno pojave.

  • Hoćete li nuditi plaćene odmore?
  • Šta ako vaš novi zaposleni često izostaje zbog bolesti?
  • Šta ako neko od vaših zaposlenih objavi nešto potpuno neprikladno na društvenim mrežama?
  • Šta ako on on ili ona budu često kasnili na sastanke?

Priručnik poslovne politike mogu biti korisni pri razrešavanju ovakvih pitanja.

Kakvu vrste radne kulture želite da stvorite?

Zapošljavanje prvih zaposlenih može biti jedna od najvažnijih odluka koju ćete ikad napraviti. Vaš novi zaposleni će zauvek ostati trajan deo istorije vaše kompanije, koliko god dugo ili kratko tu radio.

Izaberite dobro, i vaš posao će cvetati; izaberite loše i možda se nikada ne oporavite. Vaš prvi izbor takođe će odretiti vrstu atmosfere koji želite da stvorite. On šalje poruku o tome kakve ljude želite u vašoj organizaciji i vrstu kulture koju želite da stvorite.

  • Timski igrač? Provereno.
  • Dobar sa mušterijama? Provereno.
  • Vredan, posvećen, i željan da uči? Provereno, provereno i…provereno!

Pre donošenja odluke da li ćete zaposliti nekoga, moraćete dobro da pogledate cifre vašeg preduzeća. Stara izreka “Triput meri, jednom seci” je definitivno istinita.

  • Koliko možete potrošiti na novog zaposlenog a i dalje stvarati profit?
  • Kako provodite veći deo svog vremena?
  • Kako možete biti još efikasniji?

Ovo su samo neka od mnogih pitanja koja vam mogu pomoći da utvrdite ne samo da li vam je potreban zaposleni nego i šta ćete zahtevati od te osobe ako odlučite da je zaposlite.

25/11/2015 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments