Kako promeniti posao posle tridesete godine?

26/01/2016 16:16

Kako promeniti posao posle tridesete godine?

Iako deluje zastrašujuće – moguće je promeniti profesiju, zanimanje i posao čak i nakon tridesete godine. Sve što je potrebno jeste odlučiti se na taj korak, ukoliko ste sigurni da posao koji radite nije ono što volite i želite.

Ovaj problem ima više ljudi nego što je spremno da prizna, što znači da nisu sigurni u svoju mogućnost izbora, iako to samo od njih zavisi.

Ukoliko želite da promenite svoj posao, važno je da sebi odgovorite na sledeća pitanja:

Koje su najbolje opcije?

Ukoliko tražite najbolje opcije koje će vam pomoći da što pre i što lakše promenite svoju profesiju – onda bi trebalo da se zapitate šta je to dovoljno slično, ali ipak drugačije od onoga što trenutno radite?

Ako se usmerite na nešto što je veoma blisko vašem starom zanimanju, za kraće vreme ćete biti spremni da sebe nazovete stručnjakom za neku drugu profesiju. Na ovaj način nećete izgubiti iskustvo koje ste sticali godinama radeći prethodni posao i školujući se za njega, a ipak ćete raditi nešto drugačije – što vas možda više interesuje i što vam bolje ide.

female-865073_1280

Primer:

Školovali ste se za grafičkog dizajnera, ali time više ne želite da se bavite. Samo godinu dana rada i usavršavanja vam može biti dovoljno da se prekvalifikujete u web dizajnera – a tada vam se otvaraju nove poslovne opcije.

Za šta sam spreman/spremna?

Želite potpuno novi početak? Spremni ste da u potpunosti promenite sferu poslovanja? Onda nema nazad – potrebno je pripremiti se dobro i temeljno istražiti detalje o novoj profesiji kako bi započeli unapređivanje potrebnih sposobnosti.

hand-1076597_1280 (1)

Ne postoji džabe izreka – “čovek se uči dok je živ” – jer to zaista jeste tako, ukoliko to želite. Nije kasno ni u tridesetim godinama života početi sa prekvalifikacijom, upisati neki kurs koji će vam pomoći da savladate nove veštine, steknete novo znanje koje će vam doneti i nove poslovne prilike.

Da li je novac glavni razlog promene posla?

Novac može biti ključni razlog za promenu radnog mesta – što uopšte nije retkost. Ipak, novac možfa nije jedini ili glavni faktor, ali je često odlučujući – što je u potpunosti u redu.

Međutim, ukoliko je to jedini razlog zbog kojeg želite drugi i drugačiji posao, onda biste pre svega trebali da se raspitate – koji su to najplaćeniji poslovi i ako imate priliku da se prekvalifikujete kako biste ih radili – onda je to najbolja odluka koju možete doneti.

Često je od visine početne plate mnogo važnija mogućnost napredovanja, kako po pozicijama tako i u visini plate. Ako ste prihvatili posao koji vam je u početku bio u potpunosti odgovarajući, ali ste vremenom videli da za 10 godina nećete moći od toga da živite – ne varate se ako msilite da je vreme da menjate posao. Ako vam ni na vidiku nije unapređenje i povišica, vaše pravo je da se pokupite i odete odatle, kako biste sebi našli bolje radno mesto.

Zašto bi trebalo baš sada na promenim posao?

waiting-410328_640

Možda ste primetili da imate 30 ili više godina, a nalazite se na radnom mestu koje već mrzite. Zamislite sebe na istom mestu za 10, 15, 20 godina. Kako vam se to čini? Upravo je to odgovor na pitanje – zašto sad?

Tridesete godine su vreme kada ste još u mogućnosti da relativno brzo savladate nove veštine koje će vam kasnije biti od velike koristi, a ako već niste zadovoljni poslom – onda je bolje da sada počnete da radite na tome da promenite svoju profesiju, pa samim tim i radno mesto, jer će posle biti kasno.

Kako vreme bude odmicalo postoji opasnost da ćete se miriti sa svojim nezadovoljstvom na poslu, imaćete sve manje vremena da posvetite sebi, a kamoli sticanju novog znanja i veština i – shvatićete da imate više od 50 godina i da bi trebalo do penzije tu i da ostanete, na poziciji kojom ste nezadovoljni već 20 godina. Da li je to ono što želite sebi?!

26/01/2016 16:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments