Zašto treba učiti strane jezike?

01/10/2014 09:23

Zašto treba učiti strane jezike?

Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš – bar je to ono što nam stalno govore, a što mi kasnije saznamo kada nam neki jezik bude potreban za određeni posao.

Uzmimo za primer engleski jezik – sveprisutan je, i u sve većoj meri se koristi, ne samo u poslovnoj komunikaciji, gde je obavezno znanje engleskog, već i u svakodnevnom govoru. Danas, ukoliko ne znate engleski, lako možete ispasti iz koloseka čak i u razgovoru sa kolegama.

Oglasi na stranom jeziku

Uticaj engleskog na sve druge svetske jezike je ogroman, pa se tako broj anglicizama (reči preuzetih iz tog jezika) drastično povećava i koristi umesto domaćih reči. Tako, na primer, veliki broj zanimanja u oglasima ostaje u izvornom obliku na engleskom, tako da ukoliko ne znate engleski jezik, ne možete ni da znate o kakvom se poslu radi – na primer web developer, administrator sistema, marketing manager, i slično.

Naravno, pored engleskog postoje i drugi jezici koje nije na odmet naučiti – i zbog nas samih, a i zbog tržišta rada. Zato treba iskoristiti svaku šansu da unapredimo svoje znanje i povećamo šanse za dobijanje posla.

Upis u školu stranih jezika

Ukoliko ste zaposleni, a želite da naučite neki jezik, najbolja opcija je da odete u neku školu jezika i tamo krenete na neki kurs. Možete, na primer, umesto što ćete sat-dva biti na fejsbuku posle posla, otići na čas jezika. Sigurno ćete biti uzbuđeni zbog toga što učite nešto novo i korisno, pa ćete se bolje osećati nego da ste proveli to vreme pred računarom.

Jezik vam može koristiti i ukoliko želite da idete u inostranstvo da se školujete. Postoji više vrsta međunarodnih ispita, poput FCE, CAE, CPE, TOEFL, IELTS, i oni se svi odnose na određeno znanje engleskog jezika. Diplome koje steknete na tim ispitima priznate su u celom svetu i imaćete zagarantovan plus kod poslodavca ili fakulteta na kom konkurišete.

01/10/2014 09:23